Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

29/04/2022
Ko će pobediti u „Bajkama budućnosti“?
29/04/2022

Tokom programa „Bajke budućnosti”, od 1. do 15. maja, u Novom Sadu i okolnim mestima ukrštaće se bajkoviti svetovi koje nam donose džinovske pozorišne lutke, predstave, dečje opere, koncerti i izložbe, književna i druga magična putovanja osmišljena za najmaštovitije među nama – za decu i mlade. Program će se odvijati na devet lokacija, u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih i Novosadskom pozorištu, ustanovama sa dugom i bogatom tradicijom, u pet umreženih kulturnih stanica koje tokom godine titule Evropske prestonice kulture pokazuju svoj ogroman potencijal u kulturnom razvoju grada, kao i u javnom prostoru, na ulicama i trgovima, u srcu Novog Sada i u susednim mestima. Novi Sad tako postaje savršeni mizanscen za bajke, gde će više od 200 umetnika i umetnica iz 13 zemalja ispričati mnogo starih i novih priča koje su kreirali ugledni domaći i evropski autori i autorke, ali i sama deca, na radionicama, kroz učenje i igru.

Guliver kao vesnik tri pozorišna festivala

Spektakl „Guliverova putovanja“, klasik Džonatana Svifta u režiji Kokana Mladenovića, sa džinovskim lutkama od pet metara, marionetama i glumačkim ansamblom Pozorišta mladih, 7. maja će publiku povesti u pozorišnu čaroliju za pamćenje. U centru Novog Sada biće postavljeno četiri punkta na kojima će biti odigrano četiri najzanimljivije Guliverove dogodovštine, pri čemu će kretanje gledalaca i gledateljki od jedne scene do sledeće – kroz Dunavsku ulicu i pasaž broj 13, preko Trg Republike i Riblje pijace, do Dunavskog parka – biti praćeno pokretnom scenografijom i živom muzikom i tako će postati sastavni deo spektakla. „Guliverova putovanja“ oživeće javni prostor i upoznati publiku sa magičnim svetom grand ginjola, u kojem glumci postaju lutke.

Međunarodni pozorišni festival za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre”, u produkciji Pozorišta mladih, održaće se od 7. do 15. maja. Festival je takmičarskog karaktera i okuplja profesionalna živoscenska i lutkarska pozorišta iz celog sveta. Na maloj i velikoj sceni Pozorišta mladih i u Dunavskom parku gledaćemo „Nevidljive zemlje” (Finska, 14+), „Carevo novo ruho” (Slovenija i Hrvatska, 6+), „Carevo novo odijelo” (Crna Gora, 7+), „Tihi dečak” (Srbija, 6+), „Hrono patuljci” (Slovačka, 8+), „Kafe kraljevstvo” (Hrvatska, 6+), „Tri musketara” (Češka, 8+), „Sedam gavranova” (Bosna i Hercegovina, 6+), „Mahmud” (Slovenija, 12+), „Čaplin” (Slovačka, 6+), „Gerdina soba” (Rusija, 12+), „Playing Up” (Nemačka, 6+ i odrasli) u dva termina, „Miš maus kuća haus iliti mačak u čizmama” (5+), „Metamorfoze” (15+).

U Kulturnoj stanici Rumenka, od 7. do 9. maja odvijaće se lutkarski festival „Verujete li u bajke?“. Namenjen je deci predškolskog uzrasta i objedinjuje lutkarstvo i savremeni teatar, muziku i ples. Otvaranje festivala obeležiće nastup sastava Kamerata Novi Sad, koji će izvesti svitu za gudače „Krcko Oraščić“ Čajkovskog, nakon čega ćemo gledati i predsatve „Tri bajke traže čitača“, „Princeze sa stavom“, „Ajfelov toranj“ i „Dva lažna princa i jedan pravi grašak“.

Prvog dana „Bajki“, 7. maja, u Kulturnoj stanici Barka, održaće se i celodnevni događaj „Duša ište pozorište“ kada će se izvoditi programi nastali tokom raznovrsnih radionica koje su pohađala deca predškolskog i školskog uzrasta. Predstavu „Slepa mrlja”,  koju je na scenu postavio rumunski reditelj Andrej Mažeri, gledaćemo 7. maja u Srpskom narodnom pozorištu, dok ćemo 13, 14. i 15. maja u Novosadskom pozorištu gledati predstavu „Sokolova pesma”, u produkciji Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo”, kreiranu u saradnji sa istaknutim rediteljem Gaborom Mihaljijem.

Selekcija festivala „Upad“ ili šta su mladi izabrali za mlade

Četvrto izdanje pozorišnog festivala „Upad”, koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad kao partnerska organizacija evropskog projekta „Be SpectACTive!”, biće održano od 10. do 15. maja u Fabrici. Osnovna ideja „Upada” je popularizacija pozorišne umetnosti za mlade, kao i razvoj publike, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci i gledateljke. Projekat okuplja 19 partnerskih organizacija iz 15 evropskih država. Gledaćemo predstave „Suze svetog Lavrentija”, „Praktični vodič kroz sujeverje”, „Koren”, „Playing Reality”, „Druga mapa” u dva termina, „Babae” i „Ćao svima”.

Bajke koje se pevaju

Da bajke ne moraju samo da se čitaju pokazaćemo kroz projekat „Evropa XXL” koji nam donosi pet opera za decu u izvođenju udruženje umetnika „Visoko C”. Opere će se izvoditi u kulturnim stanicama od 8. do 15. maja: „Čarobna frula” (Kulturna stanica Svilara), „Cvrčak i mrav” (Kulturna stanica Bukovac), „Pepeljuga” (Kulturna stanica Eđšeg), „U cara Trojana kozje uši” (Kulturna stanica Barka), „Mačak u čizmama” (Kulturna stanica Rumenka).

Osim toga, 8. maja u Kulturnoj stanici Eđšeg biće izvedena i opera Franje Štefanovića „Šumska kraljica”, u režiji Roberta Raponje. Operu izvode deca, a povod je sto godina od njenog prvog objavljivanja.

Muzička podloga „Bajki“

Novosadski duvački kvintet je osmislio muzički program „Ksenija i lovac“, pristupačan i zanimljiv za decu uzrasta od pet do četrnaest godina. Kvintet će izvoditi kompozicije poznate novosadske kompozitorke Aleksandre Vrebalov 7. maja u Kulturnom centru Mladost u Futogu i Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu, 9. maja u osnovnim školama u Kovilju i Kaću, a 11. maja u osnovnoj školi u Veterniku i kulturno-umetničkom društvu u Budisavi.

Tamburaški orkestar Saveza Srba iz Rumunije (Temišvar), Folklorni ansambl „Vila” SKUD-a „Železničar” iz Novog Sada i KUD „Svetozar Marković” iz Novog Sada nastupiće u okviru programa „Rogalj“ 7. maja u Novom Sadu, 8. maja u Kaću i 14. maja u Kovilju. Reč rogalj označava mesto okupljanja mladih, a događaj „Rogalj“ nudi narodne igre i vokalno-instrumentalne numere u savremenom ruhu, zaboravljene dečje igre, kao i promociju rukotvorina i izložbu likovnih i literarnih radova učenika i učenica.

Do 21. maja, svaka subota u Galeriji Matice srpske biće posvećena muzičkom programu za bebe i decu, a od 7. maja do 19. juna trajaće izložba dečjih radova „Odrastanje u gradu kulture”.

Savremeni Guliver i druga bajkovita putovanja

Novosadski dečji kulturni centar i Planinarsko-smučarsko društvo „Železničar” na dan održavanja Fruškogorskog maratona, 8. maja, otvoriće „Književnu stazu“. Duž najkraće staze na maratonu biće postavljene edukativne table sa citatima iz književnih dela, dok će na cilju će biti ogranizovan program za decu – nastup dečjih horova, pozorišna predstava, radionički program na temu ekologije, kao i program sa animatorima i cirkuskim instruktorima.

Čitanje odlomaka iz knjige putopisnih eseja „Uz Dunav” savremenog Gulivera, francuskog pisca mlađe generacije Emanuela Rubena, koja govori o njegovom putovanju biciklom uz tok Dunava, od obale Crnog mora do izvora reke u Švarcvaldu, održaće se 9. maja na Trgu slobode. Tribina „Književna plovidba Dunavom” realizovaće se 10. maja u Kulturnoj stanici Svilara i 11. maja u knjižari Bulevar Books.

Ulaz na sve programe koji čine „Bajke budućnosti” je slobodan, osim na predstave koje se igraju u okviru festivala „Novosadske pozorišne igre” i „Upad”. Karte za predstave na „Novosadskim pozorišnim igrama” možete kupiti na blagajni Pozorišta mladih. Cena pojedinačne karte je 500 dinara, dok je cena karte za grupne posete 350 dinara. Za učenike i učenice i studente i studentkinje ulaz na „Upad” je besplatan, uz obaveznu rezervaciju na upadfestival@gmail.com. Redovna cena ulaznica je 500 dinara i moći će da se kupi pred početak svake predstave u SKC Fabrici.

„Bajke budućnosti“ deo su programskog luka Budućnost Evrope, jednog od osam lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Foto: Jelena Ivanović

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.