Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Guliver

Објављено:

05/05/2022
Нови Сад престоница „Бајки будућности”
05/05/2022

Џиновске позоришне лутке, представе, опере за децу, концерти и изложбе, трупе које су међу најбољима у Европи, књижевна и друга магична путовања – Нови Сад постаје престоница бајки и прича, јединствено позоришно искуство за све.

Више од 200 уметника и уметница из 14 земаља, кроз готово 40 представа, на скоро 30 локација даће старим причама ново рухо, али ће донети и нове, јединствене, савремене бајке. Уз угледне домаће ауторе, попут Кокана Младеновића, Српска Атина ће угостити и неке од најзначајнијих позоришних трупа за децу из Европе, попут Даблинског позоришног фестивала, колектива Амено из Шпаније, Грус Грус Театра из Финске, Лутковног гледалишча из Словеније, чешког Алфа Театра и многих других.

Нови програмски сегмент Европске престонице културе „Бајке будућности” до 15. маја ће активирати домове позоришног света – Српско народно позориште, Позориште младих, Новосадско позориште, потом пет културних станица, установе културе и школе у граду и околини – у Футогу, Каћу, Будисави, Ковиљу, Ветернику, Руменки, Буковцу, као и тргове и паркове широм града.

„Први пут у Новом Саду и шире, на овај начин и у овом капацитету, биће представљене бајке и приче као најстарије културно наслеђе целог света, на којима су одрастале генерације. Повезујући локалне и европске актере, реномиране представнике позоришне сцене, Српска Атина ће свима, од најмлађих до најстаријих, понудити јединствено искуство театра и прича”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Не само да, као први овакав догађај, „Бајке будућности” обухватају четири фестивала, целодневне догађаје, реномиране, али и младе уметнике и уметнице, позоришне спектакле на улицама града, него ће изнедрити и прве „Новосадске позоришне игре”.

„Сусрет са Фондацијом и Европском престоницом културе је учинио да се наши снови остваре. Познато је да Позориште младих годинама уназад, а постоји већ 90 година, учествује на бројним међународним фестивалима и фестивалима у земљи. Посматрајући како то други раде, родила се наша жеља да овде у нашем граду, нашем позоришту, направимо нешто што би привукло најбоља позоришта из Европе када је у питању стваралаштво за децу и младе”, рекао је директор Позоришта младих, Михајло Несторовић.

„Бајке будућности” приказаће приче које су стварали угледни аутори из Србије, Шпаније, Финске, Француске, земаља региона и других, али и активно учешће деце и младих, који су и сами били креатори позоришних представа кроз различите радионице или су се нашли у улози младих селектора и активних гледалаца, за шта је пример позоришни фестивал „Упад”.

„’Упад’, као и остали фестивали за децу и младе, остаће као легат, надамо се, декадама након Европске престонице културе и мислим да је то нешто што је јако значајно. Заборављамо да су деца и млади будућност која долази и колико је важно да њима укажемо на значај међународне сарадње и на то шта је добро а шта зло, али такође и да им испричамо бајке на другачији начин, да видимо које су то приче будућности”, рекао је координатор фестивала „Упад”, Бојан Милосављевић.

„Бајке будућности” су последњи програмски сегмент програмског лука „Будућност Европе” Европске престонице културе, који је током априла и маја фокусиран на децу и младе.

Фото: Марко Пудић, Владимир Величковић, Промо, Јелена Јанковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.