Претрага
Close this search box.
Guliver

Objavljeno:

05/05/2022
Novi Sad prestonica „Bajki budućnosti”
05/05/2022

Džinovske pozorišne lutke, predstave, opere za decu, koncerti i izložbe, trupe koje su među najboljima u Evropi, književna i druga magična putovanja – Novi Sad postaje prestonica bajki i priča, jedinstveno pozorišno iskustvo za sve.

Više od 200 umetnika i umetnica iz 14 zemalja, kroz gotovo 40 predstava, na skoro 30 lokacija daće starim pričama novo ruho, ali će doneti i nove, jedinstvene, savremene bajke. Uz ugledne domaće autore, poput Kokana Mladenovića, Srpska Atina će ugostiti i neke od najznačajnijih pozorišnih trupa za decu iz Evrope, poput Dablinskog pozorišnog festivala, kolektiva Ameno iz Španije, Grus Grus Teatra iz Finske, Lutkovnog gledališča iz Slovenije, češkog Alfa Teatra i mnogih drugih.

Novi programski segment Evropske prestonice kulture „Bajke budućnosti” do 15. maja će aktivirati domove pozorišnog sveta – Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, potom pet kulturnih stanica, ustanove kulture i škole u gradu i okolini – u Futogu, Kaću, Budisavi, Kovilju, Veterniku, Rumenki, Bukovcu, kao i trgove i parkove širom grada.

„Prvi put u Novom Sadu i šire, na ovaj način i u ovom kapacitetu, biće predstavljene bajke i priče kao najstarije kulturno nasleđe celog sveta, na kojima su odrastale generacije. Povezujući lokalne i evropske aktere, renomirane predstavnike pozorišne scene, Srpska Atina će svima, od najmlađih do najstarijih, ponuditi jedinstveno iskustvo teatra i priča”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Ne samo da, kao prvi ovakav događaj, „Bajke budućnosti” obuhvataju četiri festivala, celodnevne događaje, renomirane, ali i mlade umetnike i umetnice, pozorišne spektakle na ulicama grada, nego će iznedriti i prve „Novosadske pozorišne igre”.

„Susret sa Fondacijom i Evropskom prestonicom kulture je učinio da se naši snovi ostvare. Poznato je da Pozorište mladih godinama unazad, a postoji već 90 godina, učestvuje na brojnim međunarodnim festivalima i festivalima u zemlji. Posmatrajući kako to drugi rade, rodila se naša želja da ovde u našem gradu, našem pozorištu, napravimo nešto što bi privuklo najbolja pozorišta iz Evrope kada je u pitanju stvaralaštvo za decu i mlade”, rekao je direktor Pozorišta mladih, Mihajlo Nestorović.

„Bajke budućnosti” prikazaće priče koje su stvarali ugledni autori iz Srbije, Španije, Finske, Francuske, zemalja regiona i drugih, ali i aktivno učešće dece i mladih, koji su i sami bili kreatori pozorišnih predstava kroz različite radionice ili su se našli u ulozi mladih selektora i aktivnih gledalaca, za šta je primer pozorišni festival „Upad”.

„’Upad’, kao i ostali festivali za decu i mlade, ostaće kao legat, nadamo se, dekadama nakon Evropske prestonice kulture i mislim da je to nešto što je jako značajno. Zaboravljamo da su deca i mladi budućnost koja dolazi i koliko je važno da njima ukažemo na značaj međunarodne saradnje i na to šta je dobro a šta zlo, ali takođe i da im ispričamo bajke na drugačiji način, da vidimo koje su to priče budućnosti”, rekao je koordinator festivala „Upad”, Bojan Milosavljević.

„Bajke budućnosti” su poslednji programski segment programskog luka „Budućnost Evrope” Evropske prestonice kulture, koji je tokom aprila i maja fokusiran na decu i mlade.

Foto: Marko Pudić, Vladimir Veličković, Promo, Jelena Janković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.