Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

10/05/2022
Zatvoren Poziv za rezidenciju za umetnike i umetnice iz Ukrajine
10/05/2022

Zatvoren je Otvoreni poziv za selekciju umetnika i umetnica iz Ukrajine iz oblasti vizuelne umetnosti i književnosti, koji će dva meseca boraviti u umetničkoj rezidenciji u Novom Sadu. Rezultati će na sajtu biti objavljeni 17. maja, a poziv je objavila Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u okviru svog programa za umetničke rezidencije „Umetnik u gostima”, koji postoji od 2017. godine.

Iskazujući saosećajnost prema svim žrtvama ratnog sukoba i promovišući mir kao glavnu poruku u ovom trenutku, Fondacija je uputila poziv umetnicima i umetnicama da borave i nastave da stvaraju svoja dela u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Rezidentima će obezbediti smeštaj i sav neophodan materijal za rad, a rezultati stvaralaštva umetnika i umetnica iz Ukrajine naknadno će biti uvršteni u zvaničan program Evropske prestonice kulture tokom juna i jula meseca ove godine, i to u okviru programskog luka „Tvrđava mira”.

„Tvrđava mira” u fokus stavlja upravo posledice rata i značaj promocije politike mira i zajedništva. Sastavni deo ovog programskog luka čine programi koji omogućavaju da se o konfliktima i postkonfliktnim društvima razgovara kroz prizmu običnih građana, studenata i stručnjaka, kao i programi koji tematizuju iskustva evropskih i vanevropskih država u rešavanju konflikata unutar svojih granica i/ili konflikata sa susednim državama.

Tim Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbedio i besplatan javni prevoz izbeglicama iz Ukrajine, koji su smešteni u Novom Sadu, a sve to u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, od kojih su dobijene informacije o potrebama izbeglica. Na osnovu saradnje i informacija iz Komesarijata za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” će nastaviti sa inicijativom za pomoć i podršku izbeglicama iz Ukrajine.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.