Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/05/2022
Затворен Позив за резиденцију за уметнике и уметнице из Украјине
10/05/2022

Затворен је Отворени позив за селекцију уметника и уметница из Украјине из области визуелне уметности и књижевности, који ће два месеца боравити у уметничкој резиденцији у Новом Саду. Резултати ће на сајту бити објављени 17. маја, а позив је објавила Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у оквиру свог програма за уметничке резиденције „Уметник у гостима”, који постоји од 2017. године.

Исказујући саосећајност према свим жртвама ратног сукоба и промовишући мир као главну поруку у овом тренутку, Фондација је упутила позив уметницима и уметницама да бораве и наставе да стварају своја дела у Новом Саду, овогодишњој Европској престоници културе. Резидентима ће обезбедити смештај и сав неопходан материјал за рад, а резултати стваралаштва уметника и уметница из Украјине накнадно ће бити уврштени у званичан програм Европске престонице културе током јуна и јула месеца ове године, и то у оквиру програмског лука „Тврђава мира”.

„Тврђава мира” у фокус ставља управо последице рата и значај промоције политике мира и заједништва. Саставни део овог програмског лука чине програми који омогућавају да се о конфликтима и постконфликтним друштвима разговара кроз призму обичних грађана, студената и стручњака, као и програми који тематизују искуства европских и ваневропских држава у решавању конфликата унутар својих граница и/или конфликата са суседним државама.

Тим Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” је добровољним издвајањем из личног дохотка обезбедио и бесплатан јавни превоз избеглицама из Украјине, који су смештени у Новом Саду, а све то у координацији са Комесаријатом за избеглице и миграције Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада, од којих су добијене информације о потребама избеглица. На основу сарадње и информација из Комесаријата за избеглице и миграције Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” ће наставити са иницијативом за помоћ и подршку избеглицама из Украјине.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.