Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/07/2022
Мефисто на сцени Српског народног позоришта у Европској престоници културе
05/07/2022

Шта само све спремни да урадимо за свој успех? Да ли постоји етичка граница коју не смемо прећи док остварујемо своју каријеру? Можемо ли препознати моменат кад се почиње губити људскост у трци за новцем и славом? Јесмо ли спремни да издржимо ова питања и да критички сагледамо свој животни пут? Ова тешка питања поставља драмско дело „Мефисто“ које на сцену Српског народног позоришта поставља цењени редитељ Харис Пашовић. Новосадска публика ће присуствовати премијери представе 12. јула, а онда и другом извођењу 14. јула.

Као један од најзначајнијих пројеката у оквиру програмског лука Тврђава мира Европске престонице културе, представа „Мефисто“ биће први комад који редитељ Харис Пашовић поставља у Српском народном позоришту. Занимљиво је да је Пашовић своју каријеру започео баш у Новом Саду, на Академији уметности, тако да ова поставка у години Европске престонице културе има вишеструку вредност. На сцени најстаријег српског театра окупиће се великани и великанке српског глумишта – Мирјана Карановић, Миодраг Кривокапић, Гордана Ђурђевић Димић, као и велики ансамбл младих глумаца и глумица, предвођених главним глумцем, Аљошом Ђидићем.

Представа „Мефисто“ настала је на предлошку истоименог романа немачког писца Клауса Мана, дела које је у јеку нацистичког режима у Немачкој било забрањено и због којег је писац био протеран из државе. Како истиче редитељ Харис Пашовић, ова представа је узбудљива прича о амбицији, обухвата много ликова и у формалном смислу је спектакл, који најбоље изражава нацистичку амбицију, помпу и монументалност на којој су инсистирали као на изразу своје моћи.

„У роману постоје ликови који су такођер умјетници, али који су одбили да сарађују са нацизмом. Нацизам је био нулта точка зла у цивилизацији. Нема тог успјеха, нема те ‘умјетности’ који могу оправдати сарадњу са нацистима. Нацисти су у гасним коморама убили више од шест милиона Јевреја и скривили смрт још осамдесет милиона људи. Вршили су експерименте над људима; планирали да истријебе читаве народе и културе; изгладњивали до смрти милионе људи. То су били зликовици без премца. Сарађивати с њима?“, рекао је Пашовић.

Поред поменутих глумачких имена, у представи играју: Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Страхиња Блажић, Драгиња Вогањац, Миа Симоновић, Душан Вукашиновић, Стефан Вукић, Милица Грујичић, Димитрије Динић, Вукашин Ранђеловић, Марко Савковић, Лазар Јованов, Гордана Каменаровић, Милорад Капор, Милош Лазић, Алиса Лацко, Тијана Максимовић, Пеђа Марјановић, Бојана Милановић, Мина Павлица и други.

Драматуршкиње су Александра Плескоњић и Николина Ђукановић, сценограф је Небојша Антешевић, а кореограф гост из Брисела, Золтан Вајакула. Костиме потписује Марина Сремац, композитор је Марко Грубић, а видео је урадио Енис Чишић.

Карте су у продаји на билетарници Српског народног позоришта.

Програмски лук Тврђава мира, који ће до 17. јула угостити више од 1500 уметника и уметница кроз готово 150 програма, бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење.

Фото: Марија Ердељи, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.