Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/03/2022
Гастро путовање уз европске музичаре – почиње „Караван“
15/03/2022

„Караван“, гастрономско и музичко путовање, које ће посетиоце водити кроз различите крајеве Европе, одржаће се од 17. до 20. марта у новосадским културним станицама. Као део програмског лука Сеобе, „Караван“ ће кроз гастрономску културу и уз представнике world music сцене још једном преиспитивати тему миграција. Гастрономски део програма сваког дана почиње у 18 часова, док сви концерти почињу у 19.30 сати. Улаз је слободан, а програм и сатница наведени су у продужетку текста.

караван

Европа кроз традиционална јела

Гастрономски део програма „Караван“ почиње у културним станицама Свилара и Буковац, где ће 17. марта бити представљена гастрономија западне Европе. На менију ће се наћи багети, кроасани, кобасице и колач са сиром. У петак, 18. марта, културне станице Барка и Млин угостиће кухињу северне Европе, а посетиоци ће имати прилику да пробају данска пецива, традиционално енглеско печење и торту од бадема. У гастрономији јужне Европе, када ће се служити грчка салата и бурито, као и традиционална турска баклава, посетиоци ће моћи да уживају два дана: у суботу, 19. марта, у Културној станици Еђшег, и у недељу, 20. марта, у Културној станици Руменка. Последњег дана „Каравана“, у недељу, 20. марта, у Културној станици Лиман, традиционална грузијска супа и румунски колач налик пити од јабука представиће гастрономију источне Европе.

Музичари из шест европских земаља

Првог дана „Каравана“, у четвртак, 17. марта, у Културној станици Свилара, концерт ће одржати италијански састав The Sidh, који је познат по комбиновању келтске музике са модерним, електронским звуком и дабстепом, али и по спајању фолк и метал музике. Истог дана, у Културној станици Буковац наступиће први српски госпел хор, Merry Gospel Choir, који иза себе има бројне наступе на фестивалима широм региона, али и у Европи. У петак, 18. марта, у Културној станици Млин гост ће бити финска атракција Sväng Harmonica Quartet, састав који је хармоником освојио свет, док ће истовремено у Културној станици Барка наступ одржати Јован Павловић, добитник највеће награде у области културе норвешког града Трондхајма, у сарадњи са норвешким бендом Svartlamon Hardkor. У Културној станици Еђшег, у суботу, 19. марта, магију танга публици ће представити Танго ансамбл Librecuatro из Србије. Последњег дана програма, у недељу, 20. марта, у Културној станици Руменка свираће Light in Babylon, бенд из Турске који на својим наступима доноси музику и културу источног Медитерана. У исто време, у СКЦНС Фабрика, надомак Културне станице Лиман, наступиће четворочлани бенд Jeremy?, први бугарски бенд који је добио златну медаљу на такмичењу у компоновању. Поред њих, на истој локацији, наступиће и жанровски флуидан бенд из Бугарске, Kerana & Kosmonavtite.

Програм и сатница

17. март
18.00 / Гастрономија западне Европе / КС СВИЛАРА и КС БУКОВАЦ
19.30 / Концерт: The Sidh (Италија) / КС СВИЛАРА
19.30 / Концерт: Merry Gospel хор (Србија) / КС БУКОВАЦ

18. март
18.00 / Гастрономија северне Европе / КС МЛИН и КС БАРКА
19.30 / Концерт: Sväng Harmonica Quartet (Финска) / КС МЛИН
19.30 / Концерт: Јован Павловић и Svartlamon Hardkor (Норвешка) / КС БАРКА

19. март
18.00 / Гастрономија јужне Европе / КС ЕЂШЕГ
19.30 / Концерт: Танго ансамбл Libercuatro (Србија) / КС ЕЂШЕГ

20. март
18.00 / Гастрономија источне Европе / КС ЛИМАН
18.00 / Гастрономија јужне Европе / КС РУМЕНКА
19.30 / Концерт: Light in Babylon (Турска) / КС РУМЕНКА
19.30 / Концерт: JEREMY? (Бугарска) / СКЦНС Фабрика
21.00 / Концерт: Kerana & Kosmonavtite (Бугарска) / СКЦНС Фабрика

Подршку програму „Караван“ пружила је компанија IDEA. Партнер у реализацији програма је Loft Coffee and Food Bar.

Фото: Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.