Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
migrart

Објављено:

16/03/2022
Изложба „МигрАрт” на првој галерији на отвореном
16/03/2022

Изложба „МигрАрт”, која обухвата радове уметника из пет Европских престоница културе, биће отворена у недељу, 20. марта, у 11 часова као прва изложба на првој галерији на отвореном у Новом Саду. Након отварања у Културној станици Лиман, на простору Креативног дистрикта, од 12 часова, биће организован јавни разговор са уметницима и уметницама. Изложба је део програмског лука Сеобе, који се готово два месеца кроз различите врсте уметности бави темом миграција и сеоба.

Прва галерија на отвореном је нови уметнички простор који подразумева 49 јарбола и 49 уметничких застава на уласку у Лимански парк, који је од 2012. године познат као Субин плато, посвећен пиониру електронске музике на овим просторима и у Латинској Америци – Митру Суботићу Суби.

Изложба „МигрАрт” представиће радове савремених уметника, дизајнера и илустратора из пет бивших, будућих и садашњих Европских престоница културе: Бодоа, Ријеке, Еша, Веспрема и Новог Сада, који кроз своје радове преиспитују историју миграција у својим земљама, измењене званичне историјске податке, као и хронологију и своја лична искуства. Тема миграција се разматра у односу на древне и савремене историјске токове, како би се дао одговор на питање – како доживљавате миграције?

Уметници и уметнице који ће излагати своје радове у оквиру изложбе „МигрАрт” су: Réka Huszár (Мађарска), Alain Welter (Лукесембург), Марина Милановић (Србија), Алена Клаћикова (Србија), Данијел Бабић (Србија), Are Andreassen (Норвешка), Лео Киринчић (Хрватска).

У јавном разговору учествоваће: Réka Huszár (Мађарска), Alain Welter (Лукесембург), Марина Милановић (Србија), Алена Клаћикова (Србија) и кустос Сава Степанов, као и представник Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“. Модераторка ће бити директорка Галерије Bel Art, Весна Латиновић.

Прва галерија на отвореном у Новом Саду је пројекат из апликационе књиге из 2016. године са којом се Нови Сад кандидовао за Европску престоницу културе, а који имплементира Галерија Бел Арт, која је и носилац изложбе „МигрАрт”. Уметнички концепт новог простора Галерија Bel Art израдила је на основу архитектонско-урбанистичке идеје за уређење Лиманског парка архитекте Саве Форкапића из 2005. године.

Аутори радова: Alain Welter, Réka Huszár, Марина Милановић, Лео Киринчић, Данијел Бабић, Are Andreassen

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.