Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
изложба Повежи обележи

Објављено:

22/02/2022
Миграције из угла уметника-емиграната на новој изложби у Новом Саду
22/02/2022

Уметници који су и сами у једном моменту свог живота емигрирали сада на новој изложби у Новом Саду кроз своја дела тумаче миграције и то као део актуелног програмског лука „Сеобе”, којим се наставља низ културних догађаја у оквиру пројекта Европске престонице културе.

ИзложбаПовежи, обележи” у организацији Савеза удружења ликовних уметника Војводине, која је отворена синоћ, у простору СУЛУВ-а, повезала је уметнике из иностранства са локалном новосадском сценом, који су претходних месеци заједно стварали и радили и уз то на примеру приказала сјајну сарадњу Аустријског културног форума и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

изложба Повежи обележи
„Фондација Нови Сад – Европска престоница културе сарађује са Аустријским културним форумом од почетка свог оснивања. У припремном периоду Аустријски културни форум је подржавао наше пројекте претежно кроз програм „Уметник у гостима” и кроз програмски лук „Калеидоскоп културе”. У години титуле сарађујемо на 17 пројеката у различитим луковима, а „Повежи, обележи” је један од њих. То је и први пројекат сарадње СУЛУВ-а и Аустријског културног форума и врло нам је драго што смо поспешили ово интерсекторско успешно умрежавање”, истакла је програмска директорка Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Сара Вулетић.

„Ова изложба је од посебног значаја јер представља умрежавање уметника, што је један од наших циљева и у овом конкретном случају, не само уметника из Аустрије и Србије већ уметника из различитих земаља, и такву сарадњу планирамо да подржавамо током целе године титуле, али и ван ње. Радујемо се сарадњи и драго нам је што смо нашли партнера као што је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, рекао је директор Аустијског културног форума, Адријен Фајкс.

изложба Повежи обележи
Концепт и тема пројектаПовежи, обележи” почивају на термину „избрисани”, којим се реферише на деведесете године 20. века и различите видове дискриминације. Овим термином обухваћени су различити репресивни поступци, дискриминација на основу етничке, верске, полне, узрасне, расне, економске и друге припадности. У том смислу тематски оквир пројекта паралелно говори о изгубљеним идентитетима и изгубљеним генерацијама које су изгубиле домовину, место боравка, запослење, имовину, држављанство, лични и социјални интегритет, којима су закинута основна људска права.

Повежи обележи
„Нас дванаесторо уметника из различитих делова света радило је на овом пројекту. За мене је било врло интересантно како уметници овде раде, јер имају слободу да кроз своју уметност, испоље оно што осећају, имају простора да реагују на реалност, што је другачије у односу на централну Европу. Када је реч о мом раду, нови идентитети, нове структуре идентитета, представљају почетак моје приче која креће деведестих година када сам у Аустрији маркиран као гастербајтерски син”, рекао је уметник Игор Фридрих Петковић.

Фотографија са изложбе Повежи обележи

Изложба ће трајати до 4. марта у просторијама СУЛУВ-а, као и у Малом линковном салону Културног центра Новог Сада.
Пројекат је започет 2020. године јавним дискусијама уметника из Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије, а крајњи резултат је изложба „Повежи, обележи”.

Учесници на изложби: Владимир Фрелих, Драган Матић, Арјан Прегл, Данијел Бабић, Селман Тртовац, Игор Фриедрицх Петковић, Марјам Мохмади (Maryam Mohammadi), Самсон Огиамиен (Samson Ogiamien), Ариф Криезиу (Arif Kryeziu), Мавиеад Ал Карам (Mawiead Al Karam), Зое Гуглиелми (Zoë Guglielmi), кустос-рецензент: Саша Јањић.
Пројекат је уврштен у апликациону књигу Европске престонице културе, а подржали су га и Фондација за отворено друштво Србија и Градска управа за културу Града Новог Сада. Детаљан програм, програмску књигу и све информације везане за догађаје у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

Фото: В. Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.