Претрага
Close this search box.
изложба Повежи обележи

Objavljeno:

22/02/2022
Migracije iz ugla umetnika-emigranata na novoj izložbi u Novom Sadu
22/02/2022

Umetnici koji su i sami u jednom momentu svog života emigrirali sada na novoj izložbi u Novom Sadu kroz svoja dela tumače migracije i to kao deo aktuelnog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

IzložbaPoveži, obeleži” u organizaciji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, koja je otvorena sinoć, u prostoru SULUV-a, povezala je umetnike iz inostranstva sa lokalnom novosadskom scenom, koji su prethodnih meseci zajedno stvarali i radili i uz to na primeru prikazala sjajnu saradnju Austrijskog kulturnog foruma i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

poveži obeleži

„Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture sarađuje sa Austrijskim kulturnim forumom od početka svog osnivanja. U pripremnom periodu Austrijski kulturni forum je podržavao naše projekte pretežno kroz program „Umetnik u gostima” i kroz programski luk „Kaleidoskop kulture”. U godini titule sarađujemo na 17 projekata u različitim lukovima, a „Poveži, obeleži” je jedan od njih. To je i prvi projekat saradnje SULUV-a i Austrijskog kulturnog foruma i vrlo nam je drago što smo pospešili ovo intersektorsko uspešno umrežavanje”, istakla je programska direktorka Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Sara Vuletić.

„Ova izložba je od posebnog značaja jer predstavlja umrežavanje umetnika, što je jedan od naših ciljeva i u ovom konkretnom slučaju, ne samo umetnika iz Austrije i Srbije već umetnika iz različitih zemalja i takvu saradnju, planiramo da podržavamo tokom cele godine titule, ali i van nje. Radujemo se saradnji i drago nam je što smo našli partnera kao što je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, rekao je direktor Austijskog kulturnog foruma, Adrijen Fajks.

Izložba Poveži obeleži

Koncept i tema projekta „Poveži, obeleži” počivaju na terminu „izbrisani”, kojim se referiše na devedesete godine 20. veka i različite vidove diskriminacije. Ovim terminom obuhvaćeni su različiti represivni postupci, diskriminacija na osnovu etničke, verske, polne, uzrasne, rasne, ekonomske i druge pripadnosti. U tom smislu tematski okvir projekta paralelno govori o izgubljenim identitetima i izgubljenim generacijama koje su izgubile domovinu, mesto boravka, zaposlenje, imovinu, državljanstvo, lični i socijalni integritet, kojima su zakinuta osnovna ljudska prava.

Izložba Poveži obeleži

„Nas dvanaestoro umetnika iz različitih delova sveta radilo je na ovom projektu. Za mene je bilo vrlo interesantno kako umetnici ovde rade, jer imaju slobodu da kroz svoju umetnost, ispolje ono što osećaju, imaju prostora da reaguju na realnost, što je drugačije u odnosu na centralnu Evropu. Kada je reč o mom radu, novi identiteti, nove strukture identiteta, predstavljaju početak moje priče koja kreće devedestih godina kada sam u Austriji markiran kao gasterbajterski sin”, rekao je umetnik Igor Fridrih Petković.

Fotografija sa izložbe Poveži obeleži

Izložba će trajati do 4. marta u prostorijama SULUV-a, kao i u Malom linkovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Projekat je započet 2020. godine javnim diskusijama umetnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, a krajnji rezultat je izložba „Poveži, obeleži”.

Učesnici na izložbi: Vladimir Frelih, Dragan Matić, Arjan Pregl, Danijel Babić, Selman Trtovac, Igor Friedrich Petković, Marjam Mohmadi (Maryam Mohammadi), Samson Ogiamien (Samson Ogiamien), Arif Kryeziu (Arif Kryeziu), Maviead Al Karam (Mawiead Al Karam), Zoe Guglielmi (Zoë Guglielmi), kustos-recenzent: Saša Janjić.

Projekat je uvršten u aplikacionu knjigu Evropske prestonice kulture, a podržali su ga i Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Foto: V. Veličković

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.