Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
гага Gaga/dancers

Објављено:

16/10/2020
Гага/плесачи држе час у Културној станици Еђшег
16/10/2020

Гага представља говор покрета који је Охад Нахарин годинама развијао, паралелно радећи као кореограф и уметнички директор плесне компаније „Батшева“. Гага је настала из Нахаринове потребе да комуницира са својим плесачима и знатижељом током истраживања покрета.

Часови Гага се заснивају на пажљивом ослушкивању тела и физичких осећаја. Инструкције се развијају како би се повећала свест о осећају, као и ширењу истог, а информације се ређају, градећи вишесензорно, физички захтевно искуство. Док се кроз већину инструкција прожима богата машта, Гага истраживање се пре свега базира на физичком стању, са акцентом на посебан процес отелотворења. У оквиру овог истраживања, импровизацијска природа истраживања омогућава сваком учеснику да успостави снажну личну везу са Гагом.

Гага нам пружа једну основу за откривање и јачање тела, бољу флексибилност, издржљивост, окретност и развијање вештина, укључујући координацију и ефикасност током стимулације чула и маште. Часови пружају вежбу која истражује форму, брзину и напор који се преплићу са додатним спектром осећаја попут оних који се јављају између меканих и густих текстура, нежности и експлозивне снаге, потцењивања и преувеличавања. Учесницима се буде укочени делови тела, повећава им се свест о навикама, и поспешује ефикасност при покрету током више различитих задатака. Они се охрабрују да са задовољством прихвате тренутке напора. Језик Гага је један сталан развојни процес, а часови се разликују и осмишљају у зависности од тог процеса.

Гага се дели у две групе: Гага/људи и Гага/плесачи.

Гага/плесачи је предвиђена за професионалне плесаче и студенте плеса. Час Гага/плесачи ће се одржати 20. октобра у Kултурној станици Еђшег са почетком у 19 ч.

Инструктор радионице у Културној станици Еђшег биће Идо Гидрон из Израела. Идо је завршио средњу школу за музику и плес у Јерусалиму. Ради као наставник Гага језика Охада Нахарина у Сузан Делал центру у Тел Авиву и студију Наим, и одржава радионице у Берлину. У периоду од 2014. до 2017. био је део плесне компаније Батшева. Служио је у ИОС-у као врсни привилеговани плесач и плесао је за КЦДЦ 2 у сезони 2013 – 2014. Идо је кореограф и извођач у независном пројекту Маје Михлал-Гелфанд, као и у многим другим пројектима. У периоду 2011 – 2013. учествовао је на летњем курсу школе Џулијард у Њујорку и Батшева Програму изврсности.

Да бисте учествовали на часу Гага/плесачи потребно је да попуните пријаву, а сви заинтересовани плесачи могу пронаћи образац овде.

Час Гага/плесачи организује амбасада Израела уз подршку пројекта ‘Нови Сад – Европска престоница културе’.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.