Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/04/2020
Концерти, изложбе, књижевне вечери – Програми Европске престонице културе онлајн
07/04/2020

Премијере концерата средом, музичке екскурзије понедељком и четвртком, интервјуи са књижевницима и књижевницама суботом, онлајн изложбе уторком – „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ наставља да промовише културу као начин живота на званичним страницама на друштвеним мрежама, као и на страницама Културних станица.

Различити програмски садржаји, који ће бити онлине већ ове недеље, проистекли су из до сада организованих догађаја, али и сарадње са различитим локалним уметницима, организацијама, установама културе.

Нови Сад 2021 – Онлајн премијере концерата

Концерти који су обележили године припреме Новог Сада за Европску престоницу културе премијерно ће бити емитовани на званичној Facebook страници Нови Сад 2021 сваке среде од 20.21 час.

Први на репертоару, 8. априла, биће Корзо – један од кључних догађаја у оквиру програмског лука „Калеидоскоп културе“. Концерт класичне музике под ведрим небом који већ две године заредом у септембру зауставља један од најпрометнијих булевара у центру Новог Сада – Булевар Михајла Пупина.

Ове среде уживаћемо у изведбама Војвођанског симфонијског оркестра, вишеструко награђиване пијанисткиње, Рите Кинке, као и познатог виртуоза на виолини, Роберта Лакатоша, док ћемо 22. априла имати прилике да се присетимо како је изгледао први Корзо 2018. године.

Концерт првих добитника награде „Милан Младеновић“, београдског састава Артан Лили, који су били део јединственог Дочека у Новом Саду, заказан је за 15. април, такође од 20.21 час.

Културна станица Еђшег – Музичке екскурзије и књижевне вечери

Pockеt Globe, продукцијски првенац културне станице Еђшег, сваког понедељка и четвртка заказује виртуелне музичке екскурзије по светској музичкој сцени, а линк ће бити на Facebook страници КС Еђшег. Водич ће бити Војислав Малешев, познатији као Килло Килло, који ће и даље промовисати некомерцијални звук и велика имена светске етно, џез и експерименталне музичке сцене уз занимљиве госте. Прво Pocket Globe путовање, 13. априла у 21 час, биће посвећено локалној експерименталној и џез сцени, док ћемо се 16. априла подсетити концерата који су обележили прво издање музичких екскурзија у септембру 2019. године.

Субота, од 19 сати, резервисана је за разговоре са књижевницима и књижевницама о писању, читању, али и актуелним и свим другим темама. Идеја књижевних вечери „Око(м) књиге“, новог програма Културне станице Еђшег на Инстаграм страници КС Еђшега је да активира и укључи пратиоце, који могу да шаљу своја питања.

Прва гошћа, 11. априла биће песникиња Тања Ступар Трифуновић, добитница бројних награда, међу којима је и Награда Европске уније за књижевност за роман „Сатови у мајчиној соби”. Разговоре ће водити уредница портала „Преразмишљавање“, Катарина Костић.

Културна станица Свилара – Онлине изложбе

Културна станица Свилара започиње дељење програмских садржаја на својој Facebook страници, а прве су онлине изложбе које ће бити сваког уторка.

Прве две изложбе су „Поруке са зидова“ аутора Марие Силађи и Силарда Антала, која представља истраживање на пољу цртања графита, али и културног наслеђа Новог Сада и изложба „Свилара у Новом Саду – генератор прве индустријске зоне“ ауторки Анице Драганић и Марие Силађи, која се бави настанком прве индустријске зоне у Новом Саду, у Алмашком крају, на месту данашње културне станице Свилара.

Поред ових, у плану су и други садржаји који ће бити најављени на друштвеним мрежама „Нови Сад 2021“ и Културних станица.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.