Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/08/2020
Премијерно извођење музичко-сценског перформанса „Пловидба” у Културној станици Еђшег
11/08/2020

Музика и позориште као заједнички стваралачки чин, импровизација у музици и покрету и драматуршки след, описују музичко-сценски перфоманс „Пловидба” Александре Илић, који ће публика моћи да испрати у уторак, 11. августа од 19 сати путем званичне Фејсбук странице Културних станица, као и Културне станице Еђшег.

Млади уметници најчешће остају искључиво у оквиру своје области уметничког деловања, било да раде самостално или у групи, без повезивања у креирању и настанку уметничког дела. Пројекат „Пловидба“ брише ове границе и допушта уметности да се у свим својим облицима развија на комплекснијим нивоима.

– У процесу рада на музичко-сценском перформансу „Пловидба” служили смо се методом „devising theatre”, тачније колективним стварањем. Драматуршки след створен је на основу импресије музике, а инспирисан драмском импровизацијом, композитор је створио варијације на већ постојећи музички образац. Тако је у заједничком импровизацијском процесу композитора, глумаца и редитеља створено једно сасвим ново дело. Назив „Пловидба” који је композитор наденуо свом циклусу, остао је непромењен, као метафора на човеков животни пут. Повезали смо воду са животом, јер је она од великог значаја за човека. На основу импровизација кренули смо од рађања, преко сећања повезавши се са теоријом да вода памти, па све до прочишћења, приказавши истовремено ништавило савременог човека, који треба да пронађе свој пут – рекла је ауторка пројекта Александра Илић.

„Devising theatre” је метод стваралачког процеса у театру у коме глумци и уметници из других уметничких области, узајамном колаборацијом, креирају дело до његовог завршног чина. Дело које настаје овом методом настаје импровизацијом у току процеса. Постоји почетна идеја која се даље обликује, уз апстрактност приказивања радње и првенствено је, али не и нужно, везана за физички театар.

– Историјски гледано, овакав вид процеса сличан је онима који се користе у „comedia dell arte” и мимовима. Касније, редитељи попут Всеволода Мејерхољда и Евгенија Вахтангова радили су на принципу импровизације са члановима својих ансамбала, да би након Другог светског рата истраживачки процес и имровизацију у свој рад укључили Бертолд Брехт са „Berlinare ansamble“, Јудит Малина и „Тhe Living Theatre“, Јержи Гротовски, Питер Брук и многи други. Сам процес „devising theatre”, са својом истинском дефиницијом, настао је у Енглеској, седамдесетих година прошлог века и траје до данас – објашњава Александра.

Музички циклус Пловидба Димитрија Бељанског настао је 2015. године, а премијерно је изведен 2018. године. Извели су га Јована Филиповић и Лазар Ракић. Међутим, у облику музичко-сценског перформанса, где су обе стране имале међусобну импровизацијску сарадњу, биће премијерно изведен у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

– Европска престоница културе је од велике важности за уметнике, нарочито за оне чије идеје доносе иновативност. Повезивање уметника је од изузетне важности, јер се на тај начин могу стварати сасвим нови и још неоткривени жанрови, методе, облици, а поред тога неговати стари у креативном процесу рада где свака уметничка страна има шта да понуди. У незавидној ситуацији у којој се култура налази, као и поред оне коју је узроковала светска пандемија, морамо се трудити да опстанемо заједно – истиче уметница Александра Илић.

У заједничкој креацији музичко-сценског перформанса „Пловидба” учествовала је Трупа савременог и имерзивног театра ТИТЕ, коју чине Александра Илић, Ивана Антић, Лара Кнежевић, Јелена Мајсторовић, Кристина Миленковић, Оливера Марић, Бранко Милошев, редитељ Владислав Велковски, композитор Димитрије Бељански. Своје учешће дала је студенткиња глуме, Марија Фелдеши са кореографијом у првој сцени, Наташа Стојшин у монтажи видеа и Христина Боровић за предлог костима.

јавни конкурс уметници сад

Музичко-сценски перформанс „Пловидба” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.