Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/11/2016
Европска престоница културе и улога мањинских медија у Војводини
21/11/2016

На позив организатора Регионалне конференције посвећене мањинским и локалним медијима – ЗАЈЕДНИЦЕ НОВОГ ВРЕМЕНА, учествовао је и програмски директор Нови Сад 2021, проф. др Момчило Бајац.

 

Као учесник панел доскусије на тему Феномен припадања заједници – колика је улога мањинских и локалних медија, М. Бајац је представио концепт пројекта Нови Сад 2021 – За нове мостове и указао на значај који ће овај пројекат имати за град и његове грађане. У једној мултинационалној средини као што је Нови Сад, управо богатство културне разноликости које ће кроз овај пројекат постати видљивије и присутније у свакодневном животу грађана, биће значајан интегративни фактор хомогенизације грађана који ће створити јак осећај припадања заједници – заједници културе.

програмски директор Нови Сад 2021, проф.др Момчило Бајац
Програмски директор Нови Сад 2021, проф. др Момчило Бајац

 

Стање пасивне мултикултуралности као чињенице у животу града, треба да преведемо у активну интеракцију, односно интеркултурну динамику, како између уметника тако и између различитих сектора.

У томе ће значајну улогу имати медији, а посебно медији на језицима националних мањина. Они ће добити шансу да кроз своју информативну, едукатривну и забавну функцију, на један креативан, интерактиван и савремен приступ, посредују у комуникацији између грађана, уметника и културних институција, али и да сами производе садржаје путем којих ће приближити језик, културу и обичаје националних мањиха у граду и целој Војводини.

Ово је била још једна прилика да програмски директор пројекта М. Бајац, кроз дискусију са учесницима скупа, новинарима и представницима медија, одговори на многа питања и помогне да се овај пројетак приближи грађанима Новог Сада, Војводине и целог региона.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.