Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/05/2021
Озваничена сарадња између Новосадског сајма и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”
27/05/2021

Нови Сад ће током 2022. године с поносом понети престижну титулу Европске престонице културе, а како се ради о пројекту од националног значаја, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и водећа и најстарија сајамска кућа у Србији АД „Новосадски сајам” потписали су споразум о пословно-техничкој сарадњи у циљу успешне реализације програма у оквиру програмског лука „Сеобе”.

У питању је иновативан сајам књига који ће обухватити бројне перформансе, позоришне представе, концерте и друге програме који се тематски уклапају у један од осам програмских лукова Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

„Уз нашу крилатицу За нове мостове, на којој почива концепт пројекта Европске престонице културе, овим споразумом изградили смо нови мост са најстаријом сајамском кућом у Србији. Укључивање кључних актера у граду, поготово оних са историјом толико разноликих догађаја које управо Новосадски сајам бележи током постојања, од великог је значаја за подизање капацитета културне сцене града и продукцијских капацитета, а нарочито за реализацију програма 2022. године. То је утолико важније јер се пројекат Европске престонице културе, који је од националног значаја, не тиче само културе, већ је имплементиран и утиче и на бројне друге привредне гране и сфере, чиме се још једном показује да у Новом Саду култура заиста јесте начин живота”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Генерални директор АД „Новосадски сајам” Слободан Цветковић истакао је да је потписивањем споразума са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“ и успостављањем сарадње на припреми и реализацији програмског лука „Сеобе“, Новосадски сајам конкретно допринео промоцији културног богатства наше земље.

„Захваљујући просторним капацитетима и могућностима Новосадског сајма, у првој половини марта следеће године, биће приређено више различитих садржаја. Уз изложбу Сеоба душе, која ће бити уприличена у Аули, бројне перформансе, позоришне представе, концерте и друге културне садржаје, приредићемо у Хали 1“, рекао је генерални директор АД „Новосадски сајам” Слободан Цветковић.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” ће у години титуле пресвући у ново рухо бројне организације, институције и култна места, између осталог и најстарију сајамску кућу у Србији, Новосадски сајам, где ће суграђани моћи да уживају у бројним програмима и културним садржајима.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, док ће затварање бити 31. децембра 2022. године, такође у оквиру Дочека.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.