Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/07/2022
Европска престоница културе подржала уметнике из целе Србије
26/07/2022

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” конкурсом, којим је пре две године први пут подржала локалне уметнике у доба пандемије коронавируса, сада је обухватила уметнике и уметнице из целе Србије. На трећем по реду конкурсу „Уметници.Сад” одабрана су 42 пројекта којa ће бити реализованa у оквиру петог Калеидоскопа културе, од 1. септембра од 7. октобра, и то у мрежи културних станица, једном од најважнијих инфраструктурних пројеката Европске престонице културе, јединственог у овом делу Европе.

„Мрежа културних станица постала је одлична платформа за развој публике, али за нас је једнако важан и други смер овог процеса, а то је укључивање уметника у концепт децентрализације и њихово разумевање потенцијала који рад у просторима изван центра има, не само за локалне заједнице, већ и за њих саме. Драго нам је што ће овога пута у културним станицама радити бројни уметници из читаве земље. Надамо се да ће бити инспирисани овим искуством и примењивати га и у својим срединама”, истакла је координаторка мреже културних станица, Виолета Ђерковић.

Сам конкурс, као процес који претендује да остане легат града након године титуле Европске престонице културе, као и мрежу културних станица у просторном и Калеидоскоп културе у програмском смислу, од самог почетка препознали су и пружили подршку и важни актери ван света културе, као што је компанија Меркатор-С и бренд IDEA.

„Знали смо од старта да ће ово бити једна предивна иницијатива која ће на системски начин подстаћи уметнике да истражују и да развијају уметност у најразличитијим правцима. Ова година је круна нашег партнерства. Посебно „Уметници.Сад”, јер смо заједничким снагама подигли целу идеју на национални ниво и делимо радост са чак 42 изабрана пројекта у чијој продукцији учествујемо и ми, као партнер. Заиста се надам да ће победничке идеје оставити траг у уметности, привући пажњу јавности и подстаћи сваког од нас да о неким темама промишљамо на мало другачији начин”, рекла је Јелена Митровић, директорка Сектора In-Store комуникација у компанији Меркатор-С.

Уметница Исидора Влчек и уметник Александар Топић међу одабранима су на конкурсу који је обухватио и подржао најразличитије облике уметности, осликавајући тако главну идеју на којој се Калеидоскоп културе заснива – културу заједништва.

„Сваком самосталном уметнику, посебно у данашње време, сваки вид подршке је преко потребан, а када се деси, даје велики подстрек и инспирацију у томе да истраје. Зато сам захвална што сам део овог лука, што имам прилику да уз своје дивне колеге реализујем представу „Како се гради карактер?” и поделим са децом едукативну, интерактивну причу о томе како да сутра буду боље и целовитије личности”, рекла је Влчек, а са њом се слаже Топић.

„Поред одличне системске организације и финансијске помоћи за реализовање пројекта, ово је велика потврда за мој досадашњи рад. Као самостални уметник града Новог Сада, који гради уметнички израз и бренд већ 11 година, реализација пројекта „Од атељеа до предузетништва” биће права прилика да са заинтересованим посетиоцима и учесницима поделим досадашње вишеслојно искуство, те одговорим на њихова питања и недоумице. Осим потврде и представљања мог рада, ово ће бити и усмеравање и едукација младих људи који се баве уметношћу, а желе да уплове у предузетничке воде”, рекао је Топић.

 

У оквиру конкурса „Уметници.Сад”, од 2020. године када га је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” први пут расписала, подржано је 136 пројеката. Калеидоскоп културе један је од два програмска лука Европске престонице културе захваљујући ком је, уз Дочек, Нови Сад добио и Награду за најбољи европски тренд бренд у области културе, у новембру 2021. године у Дрездену.

Фото: Владимир Величковић, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.