Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
померање године титуле

Објављено:

18/08/2020
Европска комисија: Предлог да Нови Сад буде Европска престонице културе 2022.
18/08/2020

Европска комисија данас је предложила померање године титуле Европске престонице културе односно да Нови Сад уместо 2021. ту титулу носи 2022. године, због пандемије вируса корона.

За градове који ове године носе титулу Европске престонице културе, Ријека (Хрватска) и Галвеј (Ирска), Европска комисија дала је предлог да титула важи до 30. априла 2021. године, док би градови који је требало заједно са Новим Садом да понесу титулу 2021. године, Елефсина (Грчка) и Темишвар (Румунија), били Европске престонице културе 2023. године.

„Ријека и Галвеј заслужују фер прилику да се врате након овог корака уназад и да прикажу своју отпорност и креативност. Отварање срца и ума, добродошлица различитости публика и уметника увек су били основа Европске престонице културе. Тако ће и остати. Сигурна сам да ће Нови Сад, Темишвар и Елефсина уз додатно време пребродити тренутне потешкоће у културолошком и сектору туризма и да ће мобилисати значајне инвестиције, укључујући солидарност на европском нивоу“, рекла је представница Европске комисије, Маргаристис Шинас.

Након предлога Европске комисије одлуку доноси Европски парламент и Европски савет.

Званично обраћање представнице Европске комисије Сузан Конзе поводом померања године титуле Европске престонице културе можете погледати у видеу.

https://www.youtube.com/watch?v=OpgFbHfeO98

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.