Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/06/2022
Европска престоница културе у знаку женског активизма
07/06/2022

Кроз уметност и активизам Европска престоница културе заокружиће програме посвећене женском стваралаштву у оквиру програмског лука Хероине, у славу Новосађанке, српске политичарке, уреднице и активисткиње – Милице Томић.

Од 6. до 12. јуна хероине данашњице ће кроз различите уметничке изразе приказати не само утицаје феминизма на интернационалном нивоу и његово наслеђе, него и данашњу борбу за бољи положај жена. Међу њима су европске, регионалне и домаће музичарке, глумице, књижевнице, новинарке, предузетнице и филмске ауторке.

Музичарка и водитељка Ида Престер, дизајнерка Андријана Вешовић, познатија као Зомбијана, књижевнице Тања Ступар Трифуновић и Ивана Максић, музички састави Elemental i Pretty Loud, новинарке Јована Глигоријевић, Вања Ђурић и бројна друга имена, уз Фестивал филмских ауторки и Женски базар, претвориће Музеј савремене уметности Војводине и књижару Bulevar Books у просторе за дијалог о унапређењу положаја жена у оквиру Аутономног фестивала жена – првог феминистичког фестивала у Новом Саду.

Прозаисткиње, песникиње, књижевне критичарке и уреднице у издавачким кућама удружиће снаге на фестивалу Хероине у Зениту у књижари Zenit Books, а међу њима су Огњенка Лакићевић, Анамарија Грбић, Јелена Маринков, Јелена Жугић, Маја Солар, Соња Јанков, Мирјана Новаковић, Ана Вучковић, Катарина Митровић, Нина Савчић, Андреа Попов Милетић, Соња Веселиновић, Александра Рашић, Бојана Денић и Лјубица Пупезин. Српско народно позориште биће место сусрета наших реномираних глумица Јасне Ђуричић, Гордане Ђурђевић Димић и Наташе Нинковић, које ће се наћи у улогама хероина наше прошлости Марије Трандафил, Милице Стојадиновић Српкиње, Милице Томић и Милеве Марић Ајнштајн, и из њихове перспективе ће одговарати на питања новинарки Весне Фаркаш, Наташе Ракетић и Александре Поповић, у оквиру пројекта „Новинари питају хероине”.

Театар у служби равноправности

У Српском народном позоришту одиграна је „Успаванка за Алексију Рајчић”, представа која говори о неравноправности жена и тражењу слободе с оне стране закона. Рађен према тексту Ђорђа Косића, у режији Југа Ђорђевића, овај позоришни комад разоткрива патријархалне матрице и кукавичлук који се иза њих крије. Новосадско позориште такође се прикључило програмском луку Хероине са представом „Кад те Бог шутне у стомак”, списатељице Илдико Ловаш, у режији Андраша Урбана.

Женски активизам кроз визуелну уметност

Приближно око стотину жена из десет партнерских земаља учествовало је у стварању концепта и материјала за мултимедијалну изложбу о историји Покрета за ослобођење жена у Европи (Women’s Liberation Movement – WLM) која ће бити смештена у Архиву Војводине. Изложба путује по партнерским градовима и представља неке од најзначајнијих догађаја, женских организација, друштвених прекретница, биографија познатих и непознатих маргинализованих жена. Догађај је део пројекта Rewomen – Европско женско сећање”, који обухвата и дводневну међународну конференцију на тему „Наслеђе Покрета за ослобођење жена”.

У Културној станици Свилара и на Тргу републике очекује нас изложба „Нулта толеранција према насиљу над женама – Светско бијенале студентског плаката”, која неће оставити места за прећуткивање и окретање главе од ове важне теме. У организацији новосадске Академије уметности, изложба приказује радове младих дизајнера и дизајнерки и студената и студенткиња са уметничких факултета, који су дали свој одговор на једно од најпроблематичнијих питања женских права.

Подсећамо, у оквиру програмског лука Хероине први пут је реализован фестивал „Вила” у Врднику, у нашем најстаријем националном парку, а отворено је и шест изложби средином маја у најзначајнијим културним институцијама у Новом Саду, које још увек можете посетити: „Партизанка и Фрагонар: Колекција слика Јованке Броз” у Галерији Матице српске, „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, „Феминистичка авангарда” у Музеју савремене уметности Војводине, „Марама као културни означитељ” у Музеју Војводине, „Женска нит” Атељеа 61 у Креативном дистрикту, изложба „Из женског угла” у Сремским Карловицима, а ту су и бројни други програми.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Марко Пудић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.