Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/08/2020
Нови Сад промовише кључне европске вредности кроз интеркултуралну размену
05/08/2020

Подстицање интеркултуралног дијалога и међусобног разумевања, и борба против стигматизације миграната и мањинских група – циљеви су пројекта Европске уније, чији је партнер Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Пројекат „Европски градови подстичу интеркултурални дијалог и борбу против дискриминације миграната и мањина“ (European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities) тежи да подигне свест о богатству културне средине ЕУ и да промовише кључне европске вредности као што су плурализам и толеранција кроз интеркултуралну размену, доприносећи тиме развоју европског идентитета који поштује различитости, који је динамичан и вишеслојан.

У пројекат је укључено укупно 15 партнера из 14 земаља, од којих су 11 чланице Европске уније. Поред Србије и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, у активностима које се спроводе од септембра 2019. до децембра 2020, учествују и Летонија, Пољска, Хрватска, Грчка, Литванија, Италија, Шпанија, Холандија, Румунија, Уједињено краљевство, Бугарска Македонија и Албанија.

Међу овим представницима је чак пет носилаца престижне титуле Европске престонице културе (Ријека, Каунас, Темишвар, Нови Сад, Пловдив).

Први састанак партнера на овом значајном пројекту одржан је у јануару у Хрватској. Сусрет у Ријеци био је увод у пројекат, повод за упознавање партнера и покретање тзв. мреже партнера пројекта.

Кључни приоритет пројекта је подстицање интеркултуралног дијалога између различитих заједница и политичких актера у Европи, спречавање дискриминације и борба против стигматизације миграната и мањинских група.

Више информација о пројекту и учесницима пронађите на линку.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.