Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Evropski mediji preneli vest o proglašenju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

Nakon proglašenja u Briselu, brojni srpski, regionalni, ali i  najznačajniji evropski mediji preneli su da je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, i ta je poruka stigla do svih meridijana.

Vest je među prvima preneo zvanični sajt Evropske komisije, a u tekstu se, između ostalog, navodi i izjava Evropskog komesara za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Tibora Navračića: ,,Uveren sam da će titula Novom Sadu doneti značajne dugoročne kulturne, ekonomske i društvene benefite, kao što je to bio slučaj i sa brojnim prethodnim evropskim prestonicama kulture”.

Jedna od najuticajnijih svetskih novinskih agencija, italijanska ANSA, prenela je ovu informaciju celom svetu, kao i novinska organizacija La Gazzetta di Lucca, dok je vodeći turistički omladinski portal Lonely Planet, predstavio koncept kandidature Novog Sada, ističući da je ovaj grad, poznat po EXIT festivalu, dobio ,,izvanrednu priliku da se predstavi svetu i privuče više turista raznovrsnim događajima koji bi bili organizovani tokom godine”. Vest je bila interesantna i brojnim austrijskim i nemačkim medijima, te su o tituli pisali i govorili austrijski Orf Radio, Finanzen, Kleine Zeitung, nemački Deutschlandradio Kultur, News Deutschland, kao i čuveni Deutsche Welle, koji je istakao da će titula svakako doprineti jačanju kulturne veze između Srbije i Evropske unije. Veliku pažnju ova novost je izazvala i u rumunskim medijima, s obzirom na činjenicu da je, pored Novog Sada, za Evropsku prestonicu kulture 2021. proglašen i Temišvar. O tituli su pisali i brojni mediji iz Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

dw

Praćene izveštavanjem medija, na adresu projekta Novi Sad 2021 pristigle su čestitke iz celog sveta, među kojima su svakako značajne one od strane gradova koji su prethodno proglašeni za Evropske prestonice kulture, kao što su Vroclav, Plovdiv, Galvej, Matera, Rijeka, San Sebastian, Temišvar.

Čestitke su stigle i od uglednih pojedinaca i institucija, kao što su Vlada Republike Srbije, Ambasador EU u Srbiji, Majkl Devenport, Ambasada Danske u Srbiji, Regionalni savet za saradnju, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navračić, Ambasador Italije u Beogradu, NJ.E. Đuzepe Manco, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Evropski parlament mladih Srbije, Nemačka ambasada u Beogradu i brojni drugi.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.