Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/10/2016
Форум „Шта нас дефинише – спаја нас” у Новом Саду
11/10/2016

У четвртак је у Новом Саду, председник Организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, Немања Миленковић, свечано отворио форум под именом „What Defines Us – What Unites Us”, серију разговора са стејкхолдерима, представницима академских и дипломатских кругова, као и са представницима грађанског сектора. Форум, организован од стране Конрад Аденауер Фондације, Европског покрета у Србији и часописа „Diplomacy&Commerce”, одржан је уз подршку Града Новог Сада, а у фокусу је била европска интеграција Западног Балкана, у светлу савремених изазова, као што су Брегзит, председнички избори у САД, као и Арапско пролеће.

what-defines-us-1

Након обраћања Директора фондације Конрад Аденауер, Норберта Бекман-Диеркеса (Norbert Beckmann-Dierkes) и генералног секретара Европског покрета у Србији, Александра Симурдића, скупу се обратио Горан Свилановић, генерални секретар Савета за Регионалну сарадњу, који је још једном подвукао важност пројекта Нови Сад 2021.

Први панел бавио се темом Брегзита и на који начин овај изазов може да утиче на будућност Европске уније, а говорили су: Марина Јовићевић, шеф сектора за Европску унију Министарства спољних послова Рерпублике Србије, Горан Свилановић, генерални секретар Савета за Регионалну сарадњу, Јоже Менцингер, професор словеначког Економског института, Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији, Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука Универзитета у Загребу; Стивен Блокманс, професор Центра за европске студије (Centre for European Policy Studies – CEPS) , професорка Румyана Коларова, шефица департмана за политичке науке бугарског универзитета Ст. Климент Охридски, Арјан Дyрмисхи, шеф одсека за Европске и студије безбедности на Институту за демократију и медијацију у Тирани, као и Томас Жорнацук, шеф централноевропског програма на Пољском институту за међународне односе (ПИСМ). Панел су модерирали Љубица Гојгић и Борислав Папић.

Председник организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић

 

Други панел бавио се темом утицаја председничких избора у САД на европску политику, а учествовали су Амб. Истван Гyармати, Председник Међународног центра за демократску транзицију, Вук Јеремић, Јоже Менцингер, Професор Економског института у Љубљани, Селмо Цикотић, Декан Америчког универзитета у БиХ, Драган Штављанин из Радија Слободна Европа, Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу, Бојан Бркић, новинар РТС, као и Золтан Погатса (Zoltán Pogátsa), предавач на мађарском Универзитету за западне студије. Панел су модерирали Љубица Гојгић и Горислав Папић.

Трећи панел, који се бавио догађајима на Истоку, отворила је Њ.Е. Кристине Моро, Амбасадорка Француске у Србији, док су у разговорима учествовали Амб. Истван Гyармати, Председник Међународног центра за демократску транзицију, Амб. Михајло Бркић, бивши Амбасадор Републике Србије у Кувајту, Селмо Цикотић, Декан Америчког универзитета у БиХ, Драган Штављанин из Радија Слободна Европа, Туба Елдем, професор на Департману за политичке науке и међународне односе Универзитета ,,Yeni Yuzyil“ у Турској и Румyана Коларова, шефица департмана за политичке науке бугарског универзитета Ст. Климент Охридски.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.