Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Форум за културу подржао идеју Омладинске креативне четврти

Индустријско наслеђе некадашње фабрике Петар Драпшин, тзв. Кинеске четврти, сачувано je, али је неопходно даље инфрастуктурно улагање у складу са важећим Планом детаљне регулације. На данашњем Форуму за културу града Новог Сада дата је подршка реализацији пројекта Youth Creative Polis у том простору.

Члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је и председавао Форумом, истакао је да се реализацијом пројекта Омладинске креативне четврти подижу, пре свега, инфраструктурни капацитети за развој културе у Новом Саду, али да тај пројекат са собом доноси и друге позитивне вредности.

Идеју стварања Youth Creative Polisа, као културно-креативне зоне нашег града, према речима директора Фондације „Нови Сад 2021″ – Европска престоница културе“ Немање Миленковића, представља оквир принципа рада Фондације – партиципативност, транспарентност и демократичност.

– Од великог нам је значаја да сви заједно тзв. Кинеску четврт и тзв. дух Кинеске четврти отелотворимо, да му дамо трећу димензију и форму. Управо због тога смо иницирали истраживања и покренули низ јавних расправа како би сви заједно дошли до најбољег решења будућег изгледа и намене пројекта Youth Creative Polis – рекао је Миленковић.

Фондација „Нови Сад 2021“, додао је Миленковић, не тврди да је идеја преуређења тог простора у креативни и културни дистрикт најбоље решење, али су експертска вештачења стању у ком се налазе објекти у тзв. Кинеској четврти и анкете грађана јасно показале да је садашњи изглед и садржај тог простора неодржив.

На Форуму је вођен дијалог током кога су могла да се чују разна мишљења струке: од тога да је стварање нове креативне и културне четврти идентитетско оверавање Новог Сада оним што је одувек био град културе и стваралаштва, до тога да је тзв. Кинеска четврт пре свега алтернативан простор и да би њену аутентичност требало задржати са занатлијама који тамо привређују.

На следећем Форуму, који је, како је данас договорено, заказан за 30. август, требало би да се закључи разговор и донесе конкретан предлог о томе какви садржаји би требало да чине будући Youth Creative Polis.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.