Форум за културу подржао идеју Омладинске креативне четврти

Индустријско наслеђе некадашње фабрике Петар Драпшин, тзв. Кинеске четврти, сачувано je, али је неопходно даље инфрастуктурно улагање у складу са важећим Планом детаљне регулације. На данашњем Форуму за културу града Новог Сада дата је подршка реализацији пројекта Youth Creative Polis у том простору.

Члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је и председавао Форумом, истакао је да се реализацијом пројекта Омладинске креативне четврти подижу, пре свега, инфраструктурни капацитети за развој културе у Новом Саду, али да тај пројекат са собом доноси и друге позитивне вредности.

Идеју стварања Youth Creative Polisа, као културно-креативне зоне нашег града, према речима директора Фондације „Нови Сад 2021″ – Европска престоница културе“ Немање Миленковића, представља оквир принципа рада Фондације – партиципативност, транспарентност и демократичност.

– Од великог нам је значаја да сви заједно тзв. Кинеску четврт и тзв. дух Кинеске четврти отелотворимо, да му дамо трећу димензију и форму. Управо због тога смо иницирали истраживања и покренули низ јавних расправа како би сви заједно дошли до најбољег решења будућег изгледа и намене пројекта Youth Creative Polis – рекао је Миленковић.

Фондација „Нови Сад 2021“, додао је Миленковић, не тврди да је идеја преуређења тог простора у креативни и културни дистрикт најбоље решење, али су експертска вештачења стању у ком се налазе објекти у тзв. Кинеској четврти и анкете грађана јасно показале да је садашњи изглед и садржај тог простора неодржив.

На Форуму је вођен дијалог током кога су могла да се чују разна мишљења струке: од тога да је стварање нове креативне и културне четврти идентитетско оверавање Новог Сада оним што је одувек био град културе и стваралаштва, до тога да је тзв. Кинеска четврт пре свега алтернативан простор и да би њену аутентичност требало задржати са занатлијама који тамо привређују.

На следећем Форуму, који је, како је данас договорено, заказан за 30. август, требало би да се закључи разговор и донесе конкретан предлог о томе какви садржаји би требало да чине будући Youth Creative Polis.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.