Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/01/2017
Година успеха, за историју и памћење
27/01/2017

Историја Новог Сада испуњена је важним годинама, догађајима и личностима. Једна од оних која ће остати златним словима уписана и сећање „српске Атине“ је и 2016. година у којој је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године.

Тешко је одлучити се за најзначајнији догађај током прошле године која је протекла у знаку кандидатуре Новог Сада за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године.

Међу неколико незаборавних културних догађаја издвајају се фантастични наступи на отвореном нашег прослављеног виолинисте Стефана Миленковића у Католичкој порти и омладинског оркестра ВУ-а из Холандије у дворишту Змај Јовени гимназије, као и премијерни наступ симфонијског оркестра Нови Сад 2021 оформљеног у част завршнице кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе у централном холу Меркатор центра у Новом Саду.

Протеклу годину обележио је и један од најишчекиванијих културних догађаја, не само у Новом Саду већ и у региону, изложба Нова религија контроверзног британског уметника Дејмијана Херста. Огромну пажњу привукла је и међународна изложба Албрехт Дирер и његови савременици. Тријумфална поворка цара Максимилијана приређена у Галерији Матице српске.

Нови Сад је имао ту част да током прошле године угости и једног нобеловца. Наиме, награда „Милован Видаковић“, коју додељује Међународни фестивал прозног стваралаштва „Просефест“ Културног центра Новог Сада, доделио је ову награду турском књижевнику Орхану Памуку, који је 2006. Године добио Нобелову награду за књижевност. У његову част Културни центар Новог Сада организовао је три занимљиве поставке – изложбукњига Орхана Памука на српском језику које објављује „Геопоетика”, изложбу раритетних издања првог српског писца модерне прозе Милована Видаковића чије име међународна награда носи, као и изложбу о Међународном фестивалу прозног стваралаштва „Просефест”.

Као део активности кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године Град Нови Сад је добио и стратешки важан документ – Културну стратегију Града Новог Сада за период од 2016. до 2026. године која дефинише основне и дугорочне правце културног развоја Града. Свакако, важно је напоменути да је током израде Културне стратегије Града и припреме апилакционе књиге, тзв. bid-book-а, започет дуго очекивани дијалог између независне културне сцене и градских културних установа и институција те је, и на тај начин, у пракси заживео слоган канидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе – За нове мостове.

Град Нови Сад и тим „Нови Сад 2021“, који је припремао кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, током прошле године, свакодневно су добијали подршку – од оне која се може сматрати најважнијом, а то је она од стране грађана, до подршке домаћих и страних европских и светски познатих уметника. Тешко је издвојити нека имена, али сигурно велики значај имала је подршка српске глумице Анице Добре, светски познатог виолинисте Стефана Миленковића, композиторке Александре Вребалов, Томаса Влашихе глумца из популарне серије Игра престола, Валтера Пучогла директора пројекта Линц 2009 Европска престоница културе, Алфреда Брадлера сликара и вајара из Немачке, Андреје Копач новинарке и стручњака за модерни плес из Словеније, Кароља Мехеша књижевника и саветника пројекта Печуј Европска престоница културе 2010 и многи, многи други.

На свечаном коктелу у Градској кући, потписан је и протокол о подршци и сарадњи са компанијом Mercator-S, као првим партнером пројекта из комерцијалног сектора. Иначе, сарадња са компанијом Mercator-S почела је много пре потписивања протокола, организовањем премијерног концерта симфонијског оркестра Нови Сад 2021 основаног у част новосадске кандидатуре за престижну европску културну титулу. Уједно, био је то први пут у нашој земљи да симфонијски оркестар наступа у холу тржног центра. Свакако, важно је напоменути да су пуну подршку, када год је то требало, давала и бројна новосадска јавна комунална предузећа.
Током прошле године, Град Нови Сад имао је и богату дипломатску активност. Наиме, у посети нашем Граду били су бројни амбасадори европских земаља чији су градови били или ће, као и Нови Сад, бити Европске престонице културе. Поред бројних тема, свакако, једна од главних, била је и размена искустава и пуна подршка Новом Саду у успешној релаизацији пројекта Европска престоница културе.

А тим Нови Сад 2021 изабрао је своје амбасадоре. Ту ласкаву титулу са великим задовљством први је понео виолиниста Стефан Миленковић некада „чудо од детета“, а сада већ одавно међународно признат и славан због своје изузетне извођачке уметности. Као прави представник елитне културе послао је снажну поруку целом свету да Нови Сад заслужује да буде Европска престоница културе! Амбасадор пројекта постала је и свестрана млада уметница Миња Микић. Рођена у Новом Саду, живи и ствара у Риму, где је успела да оствари сопствени ликовни израз и технику. Поред сталних поставки у „вечном граду“ Миња редовно излаже и у Цириху и Њујорку. Новосадски фотограф Александар Милутиновић је такође изабран за амбасадора пројекта Нови Сад Европска престоница културе. Александра Милутиновића су предложили грађани Новог Сада скренувши пажњу на његов оригиналан приступ представљању нашег града.

Вест да је Нови Сад проглашен Европском престоницом културе 2021. године током тог поподнева 13. октобра „преплавила“ је све домаће, али и европске медије. Вест је међу првима пренео званични сајт Европске комисије, а потом и бројни италијански, аустријски, немачки, грчки, румунски, као и медији из Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Црне Горе. Уједно, стизале су честитке из целог света, међу којима су свакако значајне оне од стране градова који су претходно проглашени за Европске престонице културе.

Премијерно у Новом Саду и региону приређена је фестивалска прослава Нове године. У четвородневном програму, под називом Две.Нове, одржаном на четири градске локалције, на којима је наступило више од 100 извођача, уживало је више од 50.000 Новосађана и њихових гостију.

Крајем децембра формирана је Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе која ће реализовати пројекат, изабран је директор и Управни одбор саставјен од пет еминентних стручњака са запаженим домаћим и међународним искуством у различитим областима од значаја зареализацију пројекта.

Сам крај године обележила је одлука Владе Републике Србије којом је пројекат Нови Сад 2021 Европска престоница културе проглашен за пројекат од националног значаја и интереса.

Као важан догађај у прошлој години требало би навести и податак да је започет један од највећих инфраструктурних пројеката који су у директној вези са Европском престоницом културе – изградња Музичке и Балетске школе са градском концертном двораном на Лиману 3, која носи назив New Novi Sad artistic centre.

Резултати истраживања које је спровела агенције Нинамедиа показали су да су Новосађани задовољни бројем и разноврсношћу културних манифестација у граду. Просечна оцена коју су Новосађани дали културном програму, на скали од 1 до 5, износи 3,7.

Иако годину у коју смо тек „закорачили“ председник Панела независних стручњака делегираних од стране Европске комисије г. Стив Грин назива „нултом годином“ већ је забележен низ активности Фондације. У току је формирање тима, организационе структуре и израда финансијског плана. Планирамо и да започнемо својеврсне „пилот“ програме са циљем да подигнемо наше капацитете и „припремимо“ публику и суграђане за успешну реализацију захтевног и комплексног пројекта какав је Европска престоница културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.