Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ликовна радионица

Објављено:

14/09/2021
Како деца виде будућност Новог Сада
14/09/2021

Наставак пројекта „Грађани у промишљању” обележен је осликавањем платнених торби протеклог викенда на којима су ученици основних и средњих школа представили будућност Новог Сада. Ова ликовна радионица реализована је на платоу испред Историјског архива града Новог Сада као део припремних активности у оквиру програмског лука Будућност Европе.

Ликовна радионица „Промишљање цртањем/сликањем – осликавање торби” је осмишљена тако да деца представе своје виђење будућности Новог Сада и различитих делова града као део сутрашње Европе.

Након што су радови осликани, постављена је изложба торби, заједно са радовима који су настали током прве радионице на којој су осликаване мајице. Изложба је приређена уз перформанс „Минут за мене” приликом којег је свако дете добило прилику да каже шта га је испирисало у креирању свог рада и како види свој град у будућности, тиме подстичући и најмлађе на културни дијалог, ширећи своју, али и грађанску свест о данашњици и изазовима који нас чекају.

Перформанс и изложба су хуманог карактера, а сав прилог који је прикупљен ће бити искоришћен за унапређење ликовне културе и куповину материјала за рад са децом.

Водитељке радионице биле су Марија Јевтић и Снежана Мандић. Марија је групна аналитичарка и пуноправна чланица Друштва групних аналитичара Београд, и редовна професорка новосадског Медицинског факултета. Снежана је професорка ликовне културе, и саветница која је и спољна сарадница Министарства просвете.

Друштво групних аналитичара Београд је у сарадњи са Удружењем грађана „Алмашани” и Основном школом „Иван Гундулић” је организовало ову радионицу, под покровитељством Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Радионице су планиране и у 2022. години.

Фото: Урош Дожић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.