Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
handle with care

Објављено:

08/10/2020
Путујући пакет пројекта „Рукуј пажљиво“ стигао у Нови Сад
08/10/2020

Пројекат „Рукуј пажљиво“ (Handle with Care) кандидата за Европску престоницу културе Хилдесхајма 2025. намењен је међународном повезивању у доба пандемије коронавируса, а конципиран је кроз два путујућа пакета, један намењен градовима унутар Европске уније и други који путује по градовима ван Европске уније. Сваки град бира аутора који избором неког специфичног предмета и кратким текстом о њему даје аутентичан осврт на тему Европе, предмети и есеји се пакују у кутију и шаљу следећем партнеру на пројекту све до финалног одредишта.

handle with care

У питању је програм из Апликационе књиге овог кандидата за Европску престоницу културе, који није конкурисао као град, него као – провинција, истичући важност децентрализације и укључења ванградских и руралних подручја у такмичење за ову престижну титулу.

Представник Новог Сада – Европске престонице културе у овом међународном пројекту је Угљеша Шајтинац, драмски и прозни писац, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду на одсеку за драматургију. Његове драме су игране у нашој земљи и иностранству, објавио је седам књига прозе за одрасле и три за децу. Студирао је драматургију на ФДУ у Београду, дипломирао је 1999. године и добитник је бројних студентских награда и Стеријине награде. За прозу је награђиван угледним домаћим наградама и једном инетрнационалном, а превођен је на енглески, руски, украјински, бугарски, мађарски и словеначки језик.

Остали партнери на пројекту су организација Радар Софија из Бугарске, аустријски Бад Ишл – Европска престоница културе 2024, Карлов универзитет у Прагу, Културна регија Централног и Западног Јиланда из Данске, Бахимба културна фондација и Soul-Xpressions организација из Уганде.

„Занима нас материјализација појма Европе кроз изабране објекте“, објашњава Ванеса Селма Оздемир, координаторка пројекта „Рукуј пажљиво“ – „Који је доживљај Европске уније? Каквог је укуса и мириса и како се разликују перцепције – у зависности од тога да ли аутори долазе из или изван Европске уније“.

Планирано је да резултати овог пројекта буду објављени у публикацији почетком следеће године, али организатори су свесни да је будућност путујућих кутија крајње неизвесна — „Кутије морају да прођу кроз бројне границе, царине и курирске доставе. Да ли ће се уопште вратити у Хилдесхајм? Нисмо сигурни! Ова неизвесност је такође део концепта Рукуј пажљиво“, истиче Макс Балзер, један од аутора овог пројекта.

Након што кутија проведе кратко време у Новом Саду, она ускоро наставља своје путовање на следеће одредиште. Првобитно је то требало да буде Уганда, али због пандемије коронавируса поштанска достава у ту земљу је привремено обустављена. Која је следећа дестинација путујућег пакета? У овом моменту – нико не зна.

 

Фото: Урош Дожић; Жаклин Мошкау

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.