Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

14/11/2016
Искуства „Вроцлава 2016“ од огромног значаја за правилно планирање и превазилажење изазова пројекта „Нови Сад 2021“
14/11/2016

У циљу што боље припреме организационо-техничких и програмских активности пројекта „Нови Сад 2021“ у наредном периоду, под покровитељством и уз посредовање Амбасаде Републике Пољске у Београду, у студијској посети Вроцлаву, Европској престоници културе за 2016. годину, боравили су Немања Миленковић, председник Организационог одбора и Вук Радуловић, менаџер за међународну сарадњу пројекта „Нови Сад 2021“.

 

Током три дана реализован је врло интензиван програм и одржан низ састанака усмерених ка упознавању чланова тима „Нови Сад 2021“ са свим сегментима реализације пројекта „Вроцлав 2016“. Новосадска делагација сусрела се са генералним директором пројекта „Вроцлав 2016“, Кжиштофом Мајем, који их је упознао са организацијом и резултатима рада пројекта током петогодишњег периода припрема кандидатуре. Доминика Кавалерович, програмски директор пројекта, представила је програм вроцлавске кандидатуре и рад седам кустоса из различитих уметничких области. Осим тога, организовани су и састанци са лидерима тимова различитих сектора надлежних за поједине аспекте кандидатуре – микро грантинг систем – Наталиом Мутор, уметничког резиденцијалног програма – Береником Никодемском и Кжиштофом Биелашком и сектора евалуације и мониторинга – Јацеком Плутом и Катаржином Кајданек. Такође, чланови новосадског тима имали су прилику и да се упознају са успешним локалним иницијативама, попут Еко центра који реализује велики број еколошких пројеката и радом Удружења Локиетка које се бави развојом културних и других социјалних активности у мање развијеном вроцлавском кварту Надодрже. Све информације добијене у директној комуникацији са експертима за поједине области од огромног су значаја за правилно планирање пројекта „Нови Сад 2021“ и превазилажење изазова у будућности.

image-0-02-05-2b53850ffcba341671c04c649a8cddbc3d41ac78a129e2d5cdef459d3b744bfd-v

За делегацију тима „Нови Сад 2021“ организован је и обилазак најзначајнијих инфраструктурних пројеката који су реализовани у Вроцлаву. Реч је о једној од најмодернији концертних хала у Европи – Националном форуму музике, изграђеној по најпрестижнијим архитектонским и акустичним стандардима, и обновљеној згради Музеја народа у Вроцлаву. Ове импозантне уметничке институције остају као један од најзначајнијих легата кандидатуре Вроцлава за Европску престоницу културе 2016, а укупна улагања тог пољског града у целокупан пројекат „Wроцлав 216“ износе више од 250 милиона евра.
Председник Организационог одбора „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић захвалио се домаћинима на гостопримству и могућности да се упореде различити параметри и приступи реализацији пројекта ЕПК:

„Разлике су очигледне. Довољно је само упоредити број становника Новог Сада и Вроцлава, као и Србије и Пољске. Затим, ту је разлика и у (не)могућности приступу ЕУ фондовима. Ипак, поново се потврдило да количина уложених средстава у пројекат, изграђени објекти, као и величина града не дефинишу успешну Европску престоницу културе. Искуства свих ЕПК, па и Вроцлава, показала су да су најбитнији континуитет и аутономија тима у раду на пројекту, добра организација као и подршка свих грађана.“

image-0-02-05-92c7f8ac470fd3303e8bcd89591c815ccc716663769daee64135dff6e6eb9dac-v

Према његовим речима, управо у жељи да искористе знања и искуства пољских колега, ова студијска посета помоћи ће у реализацији поставке квалитетних темеља у организацији овако комплексног пројекта.

Студијска посета Вроцлаву одржана је од 6. до 9. новембра и овом приликом истичемо посебну захвалност Амбасади Републике Пољске у Београду која је омогућила путовање, посебно Иди Оржеховској, трећем секретару Амбасаде и Агњешки Марциновски из тима за међународну сарадњу „Вроцлав 2016“ на сјајној организацији и координацији путовања у Вроцлав. Ова посета уверава нас да је ово тек почетак дугорочне и успешне сарадње.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.