Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/12/2023
Историјски моменат за симбол Новог Сада у оквиру Дочека
28/12/2023

Нови Сад ће 31. децембра обележити један историјски тренутак када ће по први пут чувени сат на Петроварадинској тврђави бити осветљен уметничким пројекцијама и проширеном реалношћу. На тај начин обележје града, старо три века, биће повезано са Николом Теслом, првим почасним грађанином Новог Сада захваљујући коме је у прошлости Српска Атина био један од првих осветљених градова Европе а данас поносни носилац титуле UNESCO креативни град у области новомедијских уметности.

Поред укључивања једне од највећих знаменитости Новог Сада, Тесла светлосна галерија ће у оквиру Дочека 31. децембра кроз игру светла и звука, интерактивне аудио-визуелне уметничке инсталације, створити потпуно нови амбијент барокног драгуља Новог Сада, Петроварадинске тврђаве и Подграђа. Уметнички радови ће бити постављени широм Подграђа, од Београдске до инсталације некадашњег места Новосадске капије, све до Сата, парка и Планетаријума на Тврђави.

Уметници из Холандије, региона али и Србије и Новог Сада учествоваће у овогодишњој припреми Тесла светлосне галерије чинећи Дочек изнова другачијим и посебним у односу на све друге прославе Нове године у овом делу Европе.

Уз Монику Билбију Поњавић, Ђорђа Поповића, Дејана Стојкова, Милоша Мартинова, Тијану Јеврић, Ивану Јаношев и холандскe артистe Alex Prooper и Simone van Dam, у томе ће им помоћи и студенти Академије уметности и Факултета техничких наука, одсека за сценски дизајн, као и Комитетет за развој свемирског програма и Астрономско друштво Нови Сад.

Музички програм у Подграђу

Поред визуелног момента у оквиру Дочека на три музичке сцене наступиће многобројни европски, регионални и домаћи извођачи. У Подграђу Петроварадинске тврђаве те ноћи наступиће млади бенд чији су концерти сви распродати Буч Кесиди, потом добитници МТВ награде и чувеног хрватског Порина Елементал, оснивач глобалног феномена Балкан Бит Кирил Џајковски, као и легенде рока на овим просторима Партибрејкерс. На Дочек стижу и овогодишњи добитници најпрестижније регионалне музичке награде Милан Младеновић, Љубичице, најактуелнији регионални трибјут бенд из Србије ABBA RING, париски продуцент и Ди-џеј Франк Роџер, као и један од пионира електронске музике Ди-џеј Дејан Милићевић.

Партнери Дочека су Идеа, Birra Moretti, компанија НИС и ДДОР осигурање.

Сви програми на Дочеку 31. децембра су бесплатни.

Све информације о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.