Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/01/2024
Истраживање – новосадски Дочек позитивно утицао на безбедност, младе и привреду
26/01/2024

Седми новосадски Дочек испунио је очекивања за више од 70 одсто публике, која је потврдила да би га поново посетила, показују најновији подаци анкете независних истраживача са Универзитета у Новом Саду.

Резултати истраживања јединствене прославе у овом делу Европе, која је током спајања две Нове године 31. децембра и 13. јануара окупила око 40 хиљада посетилаца, на скоро 50 локација у граду и околини, показују да је другачији концепт Дочека имао позитивне културне, друштвене, туристичке и економске утицаје на град, образовни утицај на младе, али веома битно и на безбедност.

Да се Дочек показао као безбеднији концепт прославе Нове године потврђује скоро 100 одсто испитаника, према независном истраживању, наводећи га као погодног за породичне посете уз добро осмишљен програм за све генерације. Измештање прославе у Подграђе Петроварадинске тврђаве 31. децембра и организација догађаја на више локација у затвореним просторима 13. јануара, наводе се и као један од кључних критеријума повећања безбедности, према подацима Министарства унутрашњих послова, који показују да од 2019. па до данас није било безбедносно интересантних догађаја у новогодишњој ноћи.

Разлози због којих се Дочек, са око 200 уметника и више од 60 сати програма, издваја у односу на прославе у другим градовима, јесу јединствен концепт, разноликост музичких жанрова, више локација, уз посебан акценат на Подграђе Петроварадинске тврђаве, фокус на култури и уметности и квалитет организације догађаја, како наводе сами посетиоци у истраживању.

Дочек је већ на европском нивоу признат као Најбољи европски тренд бренд у области културе и као такав доприноси имиџу града, према чак 94.25% испитаника, што указује на то да позитивно утиче на перцепцију града и доприноси туристичком развоју, закључују истраживачи. Развој туризма у Новом Саду показују и подаци Републичког завода за статистику, према којима је у првих шест година реализације Дочека број ноћења туриста порастао за 90% у децембру и чак 130% у јануару, а да је томе у великој мери допринео и Дочек мишљења је чак 75.26% испитаника.

Уз значајан пораст броја туриста, позитиван утицај Дочека на приходе града препознаје скоро 70 одсто испитаника, док чак 88.25% њих сматра да јединствени концепт прославе Нове године утиче и на развој локалне привреде и продукције у Новом Саду, јер укључе чак 2000 људи на реализацији целог пројекта.

За пројекат који је у претходних седам издања имао више од 400 програма, комбинујући две врсте уметности, кроз дела и наступе најважнијих светских уметника и уметница, чак 89.69% испитаника сматра да има позитивни и образовни утицај на младе, док више од 90% њих истиче да Дочек доприноси откривању нових градских топонима и простора за културу.

Више детаља о резултатима истраживања Дочека можете пронаћи на сајту docekns.rs.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.