Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

26/01/2024
Istraživanje – novosadski Doček pozitivno uticao na bezbednost, mlade i privredu
26/01/2024

Sedmi novosadski Doček ispunio je očekivanja za više od 70 odsto publike, koja je potvrdila da bi ga ponovo posetila, pokazuju najnoviji podaci ankete nezavisnih istraživača sa Univerziteta u Novom Sadu.

Rezultati istraživanja jedinstvene proslave u ovom delu Evrope, koja je tokom spajanja dve Nove godine 31. decembra i 13. januara okupila oko 40 hiljada posetilaca, na skoro 50 lokacija u gradu i okolini, pokazuju da je drugačiji koncept Dočeka imao pozitivne kulturne, društvene, turističke i ekonomske uticaje na grad, obrazovni uticaj na mlade, ali veoma bitno i na bezbednost.

Da se Doček pokazao kao bezbedniji koncept proslave Nove godine potvrđuje skoro 100 odsto ispitanika, prema nezavisnom istraživanju, navodeći ga kao pogodnog za porodične posete uz dobro osmišljen program za sve generacije. Izmeštanje proslave u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave 31. decembra i organizacija događaja na više lokacija u zatvorenim prostorima 13. januara, navode se i kao jedan od ključnih kriterijuma povećanja bezbednosti, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, koji pokazuju da od 2019. pa do danas nije bilo bezbednosno interesantnih događaja u novogodišnjoj noći.

Razlozi zbog kojih se Doček, sa oko 200 umetnika i više od 60 sati programa, izdvaja u odnosu na proslave u drugim gradovima, jesu jedinstven koncept, raznolikost muzičkih žanrova, više lokacija, uz poseban akcenat na Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, fokus na kulturi i umetnosti i kvalitet organizacije događaja, kako navode sami posetioci u istraživanju.

Doček je već na evropskom nivou priznat kao Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture i kao takav doprinosi imidžu grada, prema čak 94.25% ispitanika, što ukazuje na to da pozitivno utiče na percepciju grada i doprinosi turističkom razvoju, zaključuju istraživači. Razvoj turizma u Novom Sadu pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u prvih šest godina realizacije Dočeka broj noćenja turista porastao za 90% u decembru i čak 130% u januaru, a da je tome u velikoj meri doprineo i Doček mišljenja je čak 75.26% ispitanika.

Uz značajan porast broja turista, pozitivan uticaj Dočeka na prihode grada prepoznaje skoro 70 odsto ispitanika, dok čak 88.25% njih smatra da jedinstveni koncept proslave Nove godine utiče i na razvoj lokalne privrede i produkcije u Novom Sadu, jer uključe čak 2000 ljudi na realizaciji celog projekta.

Za projekat koji je u prethodnih sedam izdanja imao više od 400 programa, kombinujući dve vrste umetnosti, kroz dela i nastupe najvažnijih svetskih umetnika i umetnica, čak 89.69% ispitanika smatra da ima pozitivni i obrazovni uticaj na mlade, dok više od 90% njih ističe da Doček doprinosi otkrivanju novih gradskih toponima i prostora za kulturu.

Više detalja o rezultatima istraživanja Dočeka možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.