Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/03/2023
Изабрано решење за израду скулптуре у новосадском Дистрикту
24/03/2023

На вајарско-архитектонском конкурсу за идејно решење израде скулптуралног дела у оквиру урбанистичког решења новосадског Дистрикта, који је покренут на иницијативу Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” и Центра за ликовну и примењену уметност TERRA, изабрана је скулптура „Облак” аутора Бранислава Николића. На конкурс, који је отворен 1. јануара 2023. године, пристигло је укупно 13 решења.

Идејно решење требало је да буде конципирано тако да обухвати просторни и историјски контекст Дистрикта, као места које баштини стогодишње индустријско наслеђе, али и његову будућу намену, односно нови центар креативних индустрија, који реализован захваљујући обнови у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Скулптура „Облак” Бранислава Николића представља мисаону и органску допуну новог концепта за ревитализацију простора Дистрикта. Осмишљена у форми фабричког димњака из ког куља дим, скулптура својом формом измешта посетиоце Дистрикта у историју овог простора обележеног интензивном индустрализацијом Новог Сада почетком двадесетог века. Њена сведеност недвосмислено комуницира са наслеђем, привлачи погледе и позива на дијалог. Изграђен у комбинацији теракоте и челика, „Облак” ће документовати историју Дистрикта, повезујући прошлост и садашњост. Два доминантна материјала, теракота и челик, били су носиоци развоја града, пратећи његов стални напредак кроз деценије.

Стручни жири који је окупио професионалце у домену културе и уметности – професоре Универзитета у Новом Саду, представнике Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, као и представнике Центра за линковну и примењену уметност TERRA, донео је одлуку да победничко решење буде скулптура „Облак” Бранислава Николића јер је на постављене критеријуме одговорио са највећим бројем бодова. Критеријуми су, у овом случају, били концепцијски однос према теми и материјализација концепта, квалитет решења у односу према теми, значењски и наменски квалитети решења, оригиналност идеје, уверљивост и комуникативност решења, естетски, ликовни и обликовни квалитети решења, познавање материјала и израде дела у медију теракоте, квалитет техничко-технолошких карактеристика решења, материјализације као и будуће експлоатације и одржавања, квалитет решења у односу на контекст – у непосредном и ширем окружењу, културном наслеђу и специфичностима простора коме ће јавна скулптура припадати и у оквиру ког ће се тумачити, техничке могућности предложеног решења за реализацију и изводљивост решења, као и уверљивост аргументације – јасноћа саопштавања кроз графичке прилоге.

Повод за расписивање овог конкурса јесте урбанистичка интервенција у јавном простору која подразумева постављање скулптуралног дела, а на локацији која претендује да постане највибрантнији центар креативних индустрија у региону. Ревитализацијом простора Дистрикта, некада небезбедни простори данас су центар савременог стваралаштва, где се паралелно са обновом увелико реализују различити садржаји, а бројне организације и самостални уметници су добили нови дом. Расписивање конкурса представља природни след даљег развитка комплекса Дистрикта и умрежавања са регионалним партнерима те јачања веза међу њима.

Све остале информације о конкурсу, као и опис и изглед идејног решења за скулптуру „Облак”, сви заинтересовани могу пронаћи на сајту novisad2022.rs.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.