Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Besenovacko jezero

Објављено:

27/05/2016
Изложба фотографија „Све боје Фрушке горе“ Драгана Куруцића у Католичкој порти
27/05/2016

Организациони тим за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021 организује изложбу фотографија Драгана Куруцића ,,Све боје Фрушке горе“ у сарадњи са Планинарским друштвом „Нафташ“. Изложбу су подржали Туристичка организација града Новог Сада и Управа за културу града Новог Сада. Изложбу ће отворити аутор у Католичкој порти у петак, 27. маја у 18 сати. Ова изложба у центру града биће мост са природом и Фрушком гором јер ће новосадски фотограф Драган Куруцић изложити више од 40 фотографија „Све боје Фрушке горе“ са мотом увек сјајних стихова Душка Радовића: „Фрушка гора танка па дугачка, крај Дунава дрема као мачка“.

 

Besenovacko jezero
Бешеновачко језеро

 

Нови Сад се кандидује за ову престижну титулу заједно са три општине: Ириг, Беочин и Сремски Карловци и овом изложбом ће бити представљене и све три вароши – бисери Фрушке горе. Уједно, ова изложба је део програма „Мост 1 – културно наслеђе и гостопримство“ . Организатори су припремили и изненађење за Новосађане, а већ следећег петка, 3. јуна у 19 часова Александар Дамјановић из Планинарског друштва „Железничар“ биће стручни водич кроз ову прелепу изложбу.

Изложба “Све боје Фрушке горе” упознаће Новосађане и Новосађанке, као и бројне туристе нашег града са културним знаменитостима, верским објектима, природним лепотама и туристичким потенцијалима Фрушке горе, овим некадашњим острвом у Панонском мору, а сада острвом богатства природе и културе у Панонској равници.

 

Manastir Novo Hopovo
Манастир Ново Хопово

 

Богата структура Фрушке горе и њене могућности, мало је позната широј јавности и већ дуги низ година Фрушка гора и њени туристички потенцијали су недовољно видљиви и искоришћени. Управо ово су били основни разлози за покретање овог пројекта који има, пре свега, покретачки, али и фактографски карактер да се скрене пажња на запостављене могућности које крије Фрушка гора. На пример, њене шуме имају највише липе у Европи. Због богатства споменика културе, флоре и фауне спада у значајне туристичке дестинације коју подједнако посећују љубитељи историје, традиције, али и љубитељи природе, ловци и риболовци, а за ове последње дванаест фрушкогорских језера представљају добара места за релаксацију и мир. Да би се очувало и заштитило културно наслеђе и природно богатсто, Фрушка гора је 1960. проглашена за национални парк, први у СФР Југославији. Многе овакве детаље откриће вам управо изложба „Све боје Фрушке горе“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.