Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/06/2021
Одабрани новосадски музичари који ће учествовати на међународном пројекту JazzXchange
25/06/2021

Новосадски музичари бубњар Лав Ковач и бас гитариста Марко Чурчић одабрани су уметници који ће од 27. октобра до 7. новембра боравити у луксембуршком Диделанжу, у оквиру међународног пројекта „JazzXchange“, који има за циљ рађање нових музичких дела, као и џез оркестара који окупљају музичаре из различитих културних, историјских, друштвених и политичких средина. Општина Диделанж налази се у Кантону Еш-сур-Алзет, који ће заједно са Новим Садом 2022. године понети титулу Европске престонице културе.

jazzxchange

Прослављени српски пијаниста Бојан Зулфикарпашић, на позив Регионалног центра за културу из Диделанжа, одабрао је по два музичара из културних престоница 2022. године, кантона Еш-сур-Алзет (Луксембург), Новог Сада (Србија) и Каунаса (Литванија), како би могао да формира оркестар.

Пројекат је замишљен да се реализује током 2021. и 2022. кроз четири резиденције и три наступа. Прва резиденција десиће се крајем октобра, када ће новосадски уметници отићи у Диделанж и тада ће бити формиран оркестар, те ће се музичари посветити истраживачком и креативном раду као и увежбавању.

Током 2022, резиденције ће се одвијати непосредно пред годишње џез фестивале у ова три града. Главни ансамбл ће са групом локалних студената вежбати одабране композиције које ће представити на концертима током фестивала, као што су „Like a Jazz Machine”, џез фестивал који традиционало одржава већ девет година у Диделанжу, „Kaunas Jazz”, који је актуелан већ 29 година, као најпознатији џез фестивал у Новом Саду, са традицијом дугом 22 године – Новосадски џез фестивал.

Бубњар, клавијатуриста, композитор и импровизатор Лав Ковач музичар је који спаја композицију и импровизацију те је у константној потрази за новим начинима изражавања кроз музику. Као класични ударач наступао је са Војвођанским симфоничарима, Оркестром Хармоника АКУД „Соња Марниковић“ и освојио две прве награде на Републичком такмичењу у класичним удараљкама. Од 2008. је активни музички перформер и сарађивао је са већином музичара из Новог Сада, Србије, као и са неким међународно признатим именима и саставима. Завршио је студије на Принс Клаус Конзерваторијуму у Гронингену где је упознао њему најинтригантније музичке карактере са којима од тада на даље дели сцену у најразличитијим поставама. Редовно наступа са Борисом Ковачем, са којим је снимио неколицину критички признатих албума. Са Евијом Вебере је створио несвакидашњи Avant-Pop duo Howling Owl, наступајући на фестивалима као што су Liverpool Sound City, svakidašnji Avant-Pop duo Howling Owl, nastupajući na festivalima kao što su Liverpool Sound City, The Great Escape, Waves Vienna, Glimps, а тренутно је укључен у неколико бендова ауторске музике која гази и превазилази све жанрове и предрасуде.

Марко Чурчић, басиста, композитор и продуцент из Новог Сада дипломирао је на Принс Клаус Конзерваторијуму у Гронингену, где је учио и сарађивао са музичарима као што су Робин Јубенкс, Џин Џексон, Алекс Сипјагин, Џон Клејтон, а као извођач у Холандији је учествовао у мноштву пројеката и имао је прилику да упозна и свира са музичарима из целог света, а неки од њих су: Ерик Флуиманс, Мартин Фондсе, Шабака Хaтчингс, Стив Алтенберг, бендови „3times7”, „TheTightropes”. Тренутно је активан у холандском еxпериментал/јазз бенду „3times7“ са којим има два албума Squeeze the lemon, и Bread and Circus. На српској сцени, Марко је такође веома активан. Један је од оснивача независне издавачке куће „Хорз“ са којим је поред мноштва музичких издања био и у организацији фестивала „Hillock Carnival“ Пловдив, Бугарска 2019.

Поред Лава Ковача и Марка Чурчића, одабрани су и клавијатуриста Жером Клајн и басиста Борис Шмит из Диделанжа, као и џез певачица Вероника Чи-Чи и саксофониста Кестутис Вајгинис из Каунаса.

Иницијатор и носилац пројекта је Регионални центар за културу из Диделанжа и Град Диделенж, а партнери на пројекту су Еш 2022, Каунас 2022, VsI JJJAZZ из Каунаса, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Културни центар Новог Сада.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.