Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
lav kovač marko čurčić

Објављено:

12/11/2021
Новосадски џезери на пројекту Европских престоница културе за 2022. годину
12/11/2021

Двојица новосадских џез музичара, бубњар Лав Ковач и бас гитариста Марко Чурчић, пре неколико дана вратили су се из Диделанжа, у ком је одржана прва резиденција међународног пројекта „JazzXchange“.

Тај пројекат има за циљ рађање нових музичких дела, као и џез оркестара који окупљају музичаре из различитих културних, историјских, друштвених и политичких средина. Њих двојица сада су, као представници Новог Сада, део оркестра који је прослављени српски пијаниста Бојан Зулфикарпашић, на позив Регионалног центра за културу из Диделанжа, формирао бирајући по два музичара из културних престоница 2022. године, кантона Еш-сур-Алзет (Луксембург), Новог Сада (Србија) и Каунаса (Литванија).

„Било је заправо много интересантно. Иако се лично нисмо познавали са музичарима из других земаља, имамо много заједничких пријатеља будући да смо Лав Ковач и ја студирали у Холандији и свирали по Европи. Сматрам да смо имали и доста среће, будући да је колектив стварно био пријатан. Што се тиче самог музицирања, сличан је одговор. Беграунд нам је свима мање-више исти. Сви комуницирамо у музичком смислу истим језиком, тако да стварно није било неких већих потешкоћа у раду“, рекао је Марко Чурчић о новооснованом оркестру, док је Лав Ковач истакао шта му је најјачи утисак са ове резиденције:

„Прилика да путујемо, упознамо нове људе из другачијих култура и укрстимо звучне мачеве, разбијајући предрасуде и оквире наших видно различитих естетитка и искустава у стварању музике“.

Ковач је назначио и колико су овакви пројекти важна прилика за уметнике.

„За мене је свака овако сјајно организована и подржана прилика за процес стварања музике драгоцена, тога нажалост има све мање и увек су подложне хиљаду и једном компромису са организатором, послодавцем, системом. Овде тога није било, у Opderschmalz културном центру у Диделанжу добили смо отворена врата врхунски опремљене концертне сале на недељу дана да експериментишемо, упознајемо се и несметано радимо на културном садржају који је од значаја за развитак како нас као појединаца тако и, у неком посредном облику, друштава чији смо део“, испричао је Ковач.

Током 2022, резиденције ће се одвијати непосредно пред годишње џез фестивале у ова три града. Главни ансамбл ће са групом локалних студената вежбати одабране композиције које ће представити на концертима током фестивала, као што су „Like a Jazz Machine”, џез фестивал који традиционало одржава већ девет година у Диделанжу, „Kaunas Jazz”, који је актуелан већ 29 година, као најпознатији џез фестивал у Новом Саду, са традицијом дугом 22 године – Новосадски џез фестивал.

Поред Лава Ковача и Марка Чурчића, одабрани су и клавијатуриста Жером Клајн и басиста Борис Шмит из Дуделанжа, као и џез певачица Вероника Чи-Чи и саксофониста Кестутис Вајгинис из Каунаса.

Иницијатор и носилац пројекта је Регионални центар за културу из Диделанжа и Град Диделенж, а партнери на пројекту су Еш 2022, Каунас 2022, VsI JJJAZZ из Каунаса, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Културни центар Новог Сада.

Фото: Marc Lazzarini

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.