Претрага
Close this search box.
lav kovač marko čurčić

Objavljeno:

12/11/2021
Novosadski džezeri na projektu Evropskih prestonica kulture za 2022. godinu
12/11/2021

Dvojica novosadskih džez muzičara, bubnjar Lav Kovač i bas gitarista Marko Čurčić, pre nekoliko dana vratili su se iz Didelanža, u kom je održana prva rezidencija međunarodnog projekta „JazzXchange“.

Taj projekat ima za cilj rađanje novih muzičkih dela, kao i džez orkestara koji okupljaju muzičare iz različitih kulturnih, istorijskih, društvenih i političkih sredina. Njih dvojica sada su, kao predstavnici Novog Sada, deo orkestra koji je proslavljeni srpski pijanista Bojan Zulfikarpašić, na poziv Regionalnog centra za kulturu iz Didelanža, formirao birajući po dva muzičara iz kulturnih prestonica 2022. godine, kantona Eš-sur-Alzet (Luksemburg), Novog Sada (Srbija) i Kaunasa (Litvanija).

„Bilo je zapravo mnogo interesantno. Iako se lično nismo poznavali sa muzičarima iz drugih zemalja, imamo mnogo zajedničkih prijatelja budući da smo Lav Kovač i ja studirali u Holandiji i svirali po Evropi. Smatram da smo imali i dosta sreće, budući da je kolektiv stvarno bio prijatan. Što se tiče samog muziciranja, sličan je odgovor. Begraund nam je svima manje-više isti. Svi komuniciramo u muzičkom smislu istim jezikom, tako da stvarno nije bilo nekih većih poteškoća u radu“, rekao je Marko Čurčić o novoosnovanom orkestru, dok je Lav Kovač istakao šta mu je najjači utisak sa ove rezidencije:

„Prilika da putujemo, upoznamo nove ljude iz drugačijih kultura i ukrstimo zvučne mačeve, razbijajući predrasude i okvire naših vidno različitih estetitka i iskustava u stvaranju muzike“.

Kovač je naznačio i koliko su ovakvi projekti važna prilika za umetnike.

„Za mene je svaka ovako sjajno organizovana i podržana prilika za proces stvaranja muzike dragocena, toga nažalost ima sve manje i uvek su podložne hiljadu i jednom kompromisu sa organizatorom, poslodavcem, sistemom. Ovde toga nije bilo, u Opderschmalz kulturnom centru u Didelanžu dobili smo otvorena vrata vrhunski opremljene koncertne sale na nedelju dana da eksperimentišemo, upoznajemo se i nesmetano radimo na kulturnom sadržaju koji je od značaja za razvitak kako nas kao pojedinaca tako i, u nekom posrednom obliku, društava čiji smo deo“, ispričao je Kovač.

Tokom 2022, rezidencije će se odvijati neposredno pred godišnje džez festivale u ova tri grada. Glavni ansambl će sa grupom lokalnih studenata vežbati odabrane kompozicije koje će predstaviti na koncertima tokom festivala, kao što su „Like a Jazz Machine”, džez festival koji tradicionalo održava već devet godina u Didelanžu, „Kaunas Jazz”, koji je aktuelan već 29 godina, kao najpoznatiji džez festival u Novom Sadu, sa tradicijom dugom 22 godine – Novosadski džez festival.

Pored Lava Kovača i Marka Čurčića, odabrani su i klavijaturista Žerom Klajn i basista Boris Šmit iz Dudelanža, kao i džez pevačica Veronika Či-Či i saksofonista Kestutis Vajginis iz Kaunasa.

Inicijator i nosilac projekta je Regionalni centar za kulturu iz Didelanža i Grad Didelenž, a partneri na projektu su Eš 2022, Kaunas 2022, VsI JJJAZZ iz Kaunasa, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Kulturni centar Novog Sada.

Foto: Marc Lazzarini

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.