Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/05/2024
Јун у Новом Саду: Догађаји које не треба да пропустите овог месеца
31/05/2024

Месец који најављује лето, биће у знаку бројних занимљивих садржаја широм града, па вас позивамо да истражите културу Новог Сада. Доживите уметност, а како бисте били у току са свим збивањима, редовно пратите наш календар на сајту. Као и увек, имамо предлоге за све узрасте и свакога, а ево које догађаје посебно издвајамо у јуну.

Актуелне изложбе

Путеви културе нека вас одведу до актуелних изложби које ће употпунити овај јун у Новом Саду:

Дух места – први век Дистрикта / објекат Фабрика 2, Дистрикт / стална поставка, отворена од среде до недеље, од 16 до 20 часова.

Милева: ми смо стена / Музеј града Новог Сада, Петроварадинска тврђава / отворена сваког дана осим понедељком, од 9 до 17 часова.

Трамвајем и железницом кроз Нови Садизложбени простор Туристичке организације Новог Сада / отворена до 19. јуна

Радови на папиру / Амерички кутак / отворена до 10. јуна

На позоришним даскама…

Јун у Новом Саду доноси нам узбудљив репертоар на позоришној сцени, а очекује нас и позоришни фестивал Инфант.

Представа Хамлет – дан убиства; Народни театар Битољ

РЕПЕРТОАР СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

РЕПЕРТОАР НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА

РЕПЕРТОАР ПОЗОРИШТА МЛАДИХ

Поред редовних репертоара позоришта, јун у Новом Саду доноси нам и бројне представе на другим локацијама, па вас још једном подсећамо да редовно пратите календар дешавања на сајту.

Музички програм

Јун у Новом Саду доноси нам фестивал класичне музике Новосадско музичко лето (20.6 – 3.7) , али и друге сјајне концерте на различитим локацијама широм града:

ВОЈВОЂАНСКИ БЛУЗ БЕНД / 1. јун / 21.30 часова / Bulevar Books / Продаја улазница у књижари по цени од 900 динара

HIGHWAY 80’S PARTY / 1.јун / 21 час / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА / 1. јун / 17 часова / Спенс / УЛАЗНИЦЕ

ДИВЉА СИМФОНИЈА / 2. јун / 17 часова / Спенс / УЛАЗНИЦЕ

КОНЦЕРТ ЗА ДЕЦУ У ЧАСТ ВЛАДЕ ДИВЉАНА / 3. јун / 18 часова / Градска концертна дворана / УЛАЗНИЦЕ

КОНЦЕРТ У ЧАСТ ВЛАДЕ ДИВЉАНА / 3. јун / 20 часова / Градска концертна дворана / УЛАЗНИЦЕ

RING ABBA TRIBUTE ZA DECU / 5. јун / 18 часова / Градска концертна дворана / УЛАЗНИЦЕ

RING ABBA TRIBUTE / 5. јун / 20 часова / Градска концертна дворана / УЛАЗНИЦЕ

IS THIS IT? / 8. јун / 20 часова / СКЦНС Фабрика/ Цена улазнице: 600 динара (продаја на улазу)

ДОК НЕ СВАНЕ РУЈНА ЗОРА / 8. јун / 20 часова / Српско народно позориште / Улазнице: на билетарници позоришта

РОК ОПЕРА / 13. јун / 20 часова / Српско народно позориште / Улазнице: на билетарници позоришта

ЗАБРАЊЕНО ПУШЕЊЕ / 14. јун / 20 часова / ТЦ Променада / УЛАЗНИЦЕ

ЈУГОСЛОВЕНКА / 15. јун / 20 часова / The End Cafe / УЛАЗНИЦЕ

ОПЕРА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА (ГАЛА КОНЦЕРТ) / 20. јун / 21 час / двориште ОТП банке (Трг слободе 5) / УЛАЗНИЦЕ

КОНЦЕРТ ХОРА ДЕЧЈЕГ ОПЕРСКОГ СТУДИЈА / 21. јун / 19 часова / Српско народно позориште / Улазнице: на билетарници позоришта

ВОЈВОЂАНСКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И NAREK HAKHNAZARYAN / 21. јун / 21 час / двориште ОТП банке / УЛАЗНИЦЕ

AGNOSTIC FRONT / 21. јун / 21 час / СКЦНС Фабрика / УЛАЗНИЦЕ

ТИЈАНА БОГИЋЕВИЋ / 21. јун / 21 час / ТЦ Променада / УЛАЗНИЦЕ

НОВЕ ЗВЕЗДЕ ОПЕРСКЕ СЦЕНЕ / 22. јун / 21 час / двориште ОТП банке (Трг слободе 5) / УЛАЗНИЦЕ

БОШКО ДУДВАРСКИ & ПРИЈАТЕЉИ / 25. јун / 21 час / двориште ОТП банке (Трг слободе 5) / УЛАЗНИЦЕ

НАШЕ ВЕЧЕ / 29. јун / 20 часова / ТЦ Променада / УЛАЗНИЦЕ

Програм у Дистрикту

Поред поменуте сталне поставке о историји Дистрикта и концерата у СКЦНС Фабрика, овај новосадски кварт културе нуди још занимљивих дешавања, па вас још једном позивамо да га посетите.  Савез колективне уметничке праксе (СКУП) отворио је своја врата публици у Дистрикту, у простору Атељеа 61, те вас сваке недеље очекује богат програм који вам предлажемо да пратите на сајту Висит Дистрикт, где редовно објављујемо преглед недељних дешавања.

 

Нови Сад за најмлађе

Змајеве дечије игре неизоставна су радост малишана током јуна, те нас и ове године очекује богат уметнички програм за најмлађу новосадску публику, од 3. до 9. јуна на различитим локацијама у граду. У част чувеног српског дечјег песника и лекара, Јована Јовановића Змаја, чији споменик краси почетак улице која носи његово име у центру града, ове године ће се по 67. пут одржати манифестација посвећена деци. Више информација о Играма прочитајте ОВДЕ, а детаљније информације о програму биће ускоро познате на сајту организатора.

Викенди у Новом Сади резервисани су за најмлађе, па тако суботње јутро можете започети у Bulevar Books књижари са Читањцем, где најмлађи могу уживати у незаборавним причама од 11 сати. Истовремено, Галерија Матице српске оживљава машту кроз креативне радионице за децу узраста од 5 до 10 година. Недељом, Зенитов дечји клуб у кафе-књижари Зенит отвара своја врата вашој породици. Док ви уживате у својој омиљеној кафи, деца се могу забављати у разним активностима које такође почињу у 11 сати.

Новосадски базари

Јун у Новом Саду незамислив је и без сјајних базара на које смо навикли, па нас већ првог дана месеца очекује Фенсерај укуса на Лиманској и 8. јуна на Детелинарској пијаци, од 18 часова. Традиционални Ноћни базар још једном ће претворити Рибљу пијацу у раскошну оазу креативности, кулинарских ужитака и врхунске музике. Не пропустите овај незаборавни догађај 7. јуна од 18 часова, као ни Start up Ноћни базар 21. јуна од 18 часова на истој локацији. Дођите, испробајте локалне производе малих предузетника и откријте магију новосадских базара!

Укуси вина…

Новосадски Трг слободе постаје оаза хедонизма за све љубитеље вина и гурманских специјалитета. На 21. Интерфесту, који ће се одржати од 20. до 22. јуна на Тргу слободе, посетиоци ће имати прилику да уживају у више од 100 винарија и произвођача деликатеса. Уз одличан музички програм биће ово још један фестивал који Новосађани али и посетиоци града обожавају. Живели!

Ноћни маратон

Тестирајте своје границе и пријавите се за јубиларни 15. новосадски Ноћни маратон, који ће се одржати 22. јуна на Сунчаном кеју (код фудбалског игралишта ФК Индекс). Старт креће већ од 20 часова, а о дисциплинама и начинима пријаве можете прочитати на сајту Ноћног маратона. Потрчимо!

 

Ауторка: Марина Марић

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.