Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Ка Европској престоници културе преко Италије

Промовисан Нови Сад као град у процесу кандидатуре за титулу

 

Бомпјетро промоцијаУ оквиру сарадње између Културног центра Новог Сада и АКУД „Соња Маринковић“, Софија Николић, која је чланица оркестра, и Александра Стајић, чланица хора овог културно-уметничког друштва, заједно са члановима фолклорног ансамбла и оркестра вратиле су се са међународног фестивала фолклора који се одржао у више места на Сицилији. Оне су промовисале Нови Сад као кандидата за Европску престоницу културе 2020. године у Риму и другим градовима Италије делећи промотивни материјал на заједничком штанду КЦНС и „Соње Маринковић“ на којем је дељен и материјал Туристичке организације Новог Сада.

Међународни фестивал фолклора на Сицилији није био такмичарског карактера, али се ово новосадско културно-уметничко друштво вратило са повељом. Софија Николић и Александра Стајић, које иначе раде у Културном центру Новог Сада на пројектима везаним за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе, сусреле су се у Палерму са тимом који припрема овај италијански град за Европску престоницу културе 2019. године, дакле, годину дана пре термина за који Нови Сад конкурише. У размени искустава, управо због чињенице да Палермов тим спрема кандидатуру раније, Новосађанкама је било веома важно да чују и неке конкретне детаље из њихове кампање за кандидатуру.

На путу за Сицилију, посетиле су и Катанцаро, мали град у Калабрији, који је недавно одустао од своје кандидатуре за Европску престоницу културе због недостатка финансијских средстава. Управо ова чињеница говори да кандидатура није лака ни за градове из земаља које већ припадају Европској унији, а с обзиром да Нови Сад већ следеће године има обавезу да преда своју кандидатуру, посла има много и за ширу друштвену заједницу, а не само за тим који организује кандидатуру Новог Сада.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.