Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/05/2022
Како стићи на „Вилу“?
31/05/2022

Породични фестивал „Вила” одржаће се од 3. до 5. јуна у јединственом амбијенту Фрушке горе, у Врднику (Фрушке терме). Као организатор првог фрушкогорског фестивала, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ је обезбедила грађанима и грађанкама бесплатан превоз на фестивал „Вилa“ градским аутобусима.

Превоз ће се обављати из Новог Сада до хотела Фрушке терме у Врднику, и назад. Сви који желе на „Вилу“ на располагању ће имати седам полазака и исто толико термина за повратак сваког фестивалског дана. Место поласка је плато испред Железничке станице у Новом Саду. Повратак за град је са аутобуског стајалишта код хотела Фрушке терме. Додатна предвиђена аутобуска стајалишта за пријем путника и путница на релацији Нови Сад – Врдник (Фрушке терме) – Нови Сад су Мост Слободе у Новом Саду и станица у центру Сремске Каменице.

Термини полазака из Новог Сада за Врдник: 16.00 ч, 16.15 ч, 17.45 ч, 18.00 ч, 18.15 ч, 20.00 ч, 20.15 ч.
Термини полазака из Врдника за Нови Сад: 21.00 ч, 21.15 ч, 21.30 ч, 00.30 ч, 00.45 ч, 01.00 ч, 01.30ч.

Такође, сваког дана трајања фестивала, од 3. до 5. јуна, од 12.00 до 02.00 сата, привремено ће бити измењен режим саобраћаја: затворен ће бити потез од државног пута 313 (Манастирска улица), код одвајања за хотел Фрушке терме у Врднику, до скретања за ранч Платан, док ће саобраћаница која води до Стазе здравља према Змајевцу остати отворена.

Постојећа линија 86 саобраћа измењеном трасом са ценом карте по важећем ценовнику ЈГСП-а Нови Сад. Линија у поласцима, од 11.00 часова, саобраћа до стајалишта кружног тока испред Фрушких терми, а затим се враћа на регионални пут 313 и Манастирском улицом до центра Врдника, па десно редовном трасом до окретнице. У повратку линија користи исту трасу. Стајалиште „Термал“ неће бити у функцији у време трајања фестивала, од 11.00 часова.

Ради очувања нашег најстаријег националног парка и квалитетнијег боравка у јединственом амбијенту, сви који долазе аутомобилима моле се за стрпљење и разумевање. Због специфичности саме локације, моле се сви који долазе сопственим превозом да приликом паркирања користите искључиво обележена паркинг места, да повезу друге како би се смањио број возила у Врднику, као и да искористе прилику за шетњу од паркинга до места одржавања фестивала. Пре свега, препорука је да посетиоци дођу обезбеђеним бесплатним превозом и у потпуности се препусте уживању.

Фестивал „Вила“, део програмског лука Хероине Европске престонице културе, обухвата широк спектар музичких, позоришних и визуелних представа, радионица и гастрономских догађаја, као и богат програм за најмлађе – низ радионица, плесних представа, филмских и књижевних догађаја, које ће деци улепшати први јунски викенд. Улаз на све програме је слободан.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.