Објављено:

31/05/2022
Како стићи на „Вилу“?
31/05/2022

Породични фестивал „Вила” одржаће се од 3. до 5. јуна у јединственом амбијенту Фрушке горе, у Врднику (Фрушке терме). Као организатор првог фрушкогорског фестивала, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ је обезбедила грађанима и грађанкама бесплатан превоз на фестивал „Вилa“ градским аутобусима.

Превоз ће се обављати из Новог Сада до хотела Фрушке терме у Врднику, и назад. Сви који желе на „Вилу“ на располагању ће имати седам полазака и исто толико термина за повратак сваког фестивалског дана. Место поласка је плато испред Железничке станице у Новом Саду. Повратак за град је са аутобуског стајалишта код хотела Фрушке терме. Додатна предвиђена аутобуска стајалишта за пријем путника и путница на релацији Нови Сад – Врдник (Фрушке терме) – Нови Сад су Мост Слободе у Новом Саду и станица у центру Сремске Каменице.

Термини полазака из Новог Сада за Врдник: 16.00 ч, 16.15 ч, 17.45 ч, 18.00 ч, 18.15 ч, 20.00 ч, 20.15 ч.
Термини полазака из Врдника за Нови Сад: 21.00 ч, 21.15 ч, 21.30 ч, 00.30 ч, 00.45 ч, 01.00 ч, 01.30ч.

Такође, сваког дана трајања фестивала, од 3. до 5. јуна, од 12.00 до 02.00 сата, привремено ће бити измењен режим саобраћаја: затворен ће бити потез од државног пута 313 (Манастирска улица), код одвајања за хотел Фрушке терме у Врднику, до скретања за ранч Платан, док ће саобраћаница која води до Стазе здравља према Змајевцу остати отворена.

Постојећа линија 86 саобраћа измењеном трасом са ценом карте по важећем ценовнику ЈГСП-а Нови Сад. Линија у поласцима, од 11.00 часова, саобраћа до стајалишта кружног тока испред Фрушких терми, а затим се враћа на регионални пут 313 и Манастирском улицом до центра Врдника, па десно редовном трасом до окретнице. У повратку линија користи исту трасу. Стајалиште „Термал“ неће бити у функцији у време трајања фестивала, од 11.00 часова.

Ради очувања нашег најстаријег националног парка и квалитетнијег боравка у јединственом амбијенту, сви који долазе аутомобилима моле се за стрпљење и разумевање. Због специфичности саме локације, моле се сви који долазе сопственим превозом да приликом паркирања користите искључиво обележена паркинг места, да повезу друге како би се смањио број возила у Врднику, као и да искористе прилику за шетњу од паркинга до места одржавања фестивала. Пре свега, препорука је да посетиоци дођу обезбеђеним бесплатним превозом и у потпуности се препусте уживању.

Фестивал „Вила“, део програмског лука Хероине Европске престонице културе, обухвата широк спектар музичких, позоришних и визуелних представа, радионица и гастрономских догађаја, као и богат програм за најмлађе – низ радионица, плесних представа, филмских и књижевних догађаја, које ће деци улепшати први јунски викенд. Улаз на све програме је слободан.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.