Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/02/2017
Како учествовати на конкурсима програма Креативна Европа?
20/02/2017

Деск Креативна Европа Србија и Фондација Нови Сад 2021 организују радионицу која има за циљ да одговори на најважнија питања у вези с аплицирањем на конкурсе програма Креативна Европа за подршку пројектима европске сарадње.

Радионица ће се одржати 8. и 9. марта у Конгресном центру Новосадског сајма, за време трајања 23. Међународног салона књига и 22. Међународне изложбе уметности Арт Експо.

Једна од главних активности Фондације Нови Сад 2021 у овој тзв. нултој години припрема за 2021. годину – када ће Нови Сад с поносом бити Европска престоница културе – биће подизање културних капацитета, што је један и од кључних програмских праваца у оквиру моста Нада, који има за циљ јачање људских и просторних ресурса кроз децентрализацију од центра ка периферији. Тај програмски концепт требало би да се реализује кроз ревитализовање постојеће културне инфраструктуре и развијање њених нових капацитета, обезбеђивање мобилности културних садржаја уз подстицање и промоцију аутентичне културне продукције у различитим деловима града, стварање услова за повећану партиципацију грађана у културном животу града уз промовисање волонтерског рада, организовање различитих облика формалног и неформалного образовања у циљу подизања капацитета културних оператера, невладиних организација, локалних самоуправа и сл.

Радионица, коју припремамо с Деском Креативна Европа Србија, управо је посвећена неформалном образовању јер је најпре намењена оним установама и организацијама које припремају документацију за пријаву на конкурсе програма Креативна Европа, али и свим заинтересованим професионалцима у култури који желе да се информишу и обуче за евентуално конкурисање на програме Креативна Европа. Програм је конципиран тако да одговори на сва важна питања у вези с конкурисањем: Који конкурси постоје и коме су намењени?; Који су приоритети програма и како у складу с њима осмислити пројекат?; Како и где пронаћи партнере?; Који пројекти су добили подршку и зашто?

Пријава на радионицу треба да садржи следеће информације:
– Име и презиме;
– Име установе или организације коју представљате;
– Кратак опис пројектне идеје с којом бисте потенцијално конкурсали на програм Креативна Европа у наредним позивима (Овај сегмент пријаве није обавезан. Како ће се у другом делу програма радионице разговарати о идејама за конкурисање, молимо вас да представите бар најзначајнији пројекат које развијате у оквиру ваше установе или организације).

Пријаву можете послати електронском поштом на адресу kreativna.evropa.radionice@gmail.com најкасније до петка, 3. марта 2017. године.

Програм радионице можете погледати овде: goo.gl/e4Etbi

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.