Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

01/09/2021
Почиње Калеидоскоп културе у Новом Саду – више од 40 програма на 16 локација
01/09/2021

Унаредна четири дана, од 2. до 5. септембра, Калеидоскоп културе представиће више од 40 програма, на 16 локација у Креативном дистрикту (Булевар деспота Стефана 5) у Новом Саду.

Публика ће пратити програме на театарској, музичкој и три филмске бине, биће откривени нови простори у Креативном дистрикту, попут Складишта, реновиране Фабрике, Гвожђаре, Бироа, Културне станице Лиман, кроз седам изложби, осам представа, 26 филмова, различите перформансе, трибине, панеле како домаћих уметника, тако и уметника који долазе из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Француске, Белгије.

Отварање четвртог Калеидоскопа културе обележиће церемонија која је заказана за 2. септембар у 20. 22 сата, која ће, кроз аудио-визуелни уметнички перформанс на простору испред Креативног дистрикта, илустровати узбудљиву историју некадашњег Великог Лимана, кроз четири кључна периода. У свечаности, поред професионалних играча, учествоваће и волонтери Европске престонице културе. Свечана церемонија отварања биће уживо емитована и на Првом програму Радио-телевизије Војводине.

Након отварања капија нешто пре 21 час, прва станица на отварању Калеидоскопа културе биће изложба „Велики Лиман: од индустријске производње до савременог стваралаштва” која ће пратити програме у читавом Креативном дистрикту. Посетиоци ће имати прилику да погледају национални павиљон Арс Електронике, на ком ће излагати студенти Академије уметности у Новом Саду са пројектом „Врт”, смештеним у Складишту.

У Културној станици Лиман љубитељи девете уметности уживаће у изложби „Стрипом кроз Белгију”, док ће у Отвореном атељеу Пере, Тадије и Бориса, аутентичних сликара некадашње Кинеске четврти, смештеном у Гвожђари, бити изложени радови неких од најперспективнијих сликара млађе генерације: Александра Димитријевића, Александра Денића и Милана Нешића. На истој локацији биће постављена скулптура Гојка Дутине „Пустињско-поларни воз”.

Изложба „Enter the MetaClub” Тање Вујиновић и Андреаса Ванерштета, у оквиру ЦГА конференције биће постављена у Фабрици (Улаз 2) и публика ће моћи да је погледа до 5. септембра. Театарску бину отвориће у 21 час представа 48. ИНФАНТ-а, кабаретска монодрама глумца Зијаха Соколовића „Међуигре 0-24”, а одмах након тога биће изведена представа „Пошта” Словенског народног гледалишча из Марибора.

У току вечери наступиће и ди-џеј Новак и састав Репетитор. Филмски фестивал „Обнова”, у простору који се обнавља, првог дана приказаће филмове: „Варљиво лето ’68” као и филм „Упркос магли”.

Програм ће се наставити до 5. септембра у Креативном дистрикту, на некадашњем простору Великог Лимана, а детаљне сатнице и локације четвородневног отварања можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

Улаз на све програме отварања Калеидоскопа културе је слободан и без додатних ковид-протокола, док се сви посетиоци моле да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

У наредних пет дана у Новом Саду је најављено ведро и сунчано време, са свежијим ноћима, те се посетиоци саветују да се, уколико планирају да посете неке од филмова и представа, топлије обуку. Подсећамо да је Булевар деспота Стефана, од Моста слободе до раскрснице са Шекспировом, улицом затворен током отварања Калеидоскопа културе, те се саветује да се користе алтернативна паркинг места или да се, у истинском новосадском духу, Калеидоскоп културе посети пешке или бициклом.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.