Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/10/2016
Кандидатура Новог Сада за Европску престоницу културе представљена у ЕУ Инфо центру
05/10/2016

У Информационом центру ЕУ у Београду одржана је презентација пројекта Нови Сад 2021, а том приликом су се учесницима скупа обратили Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Новог Сада, као и Мирослава Турковић, саветница у Министарству културе Србије задужена за Европске интеграције у области културе.

Презентацији су присустовали чланови дипломатског кора, представници културних институција и невладиних организација.
Немања Миленковић је том приликом представио концепт кандидатуре ,,За нове мостове” и истакао: ,,Програмски концепт кандидатуре има изражену европску димензију. Четири симболичка моста и осам тема који су стављени у фокус кандидатуре, важни су не само за Нови Сад, него и за целу Европу. Путем нових ,,мостова”, град Нови Сад ће представити, али и ојачати, своје капацитете и потенцијале. С друге стране, кандидатура за престижну титулу је и јединствена прилика да наш град реши неке од важних недостатака и изазова.”

Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Новог Сада, Мирослава Турковић, саветница у Министарству културе Србије задужена за Европске интеграције у области културе и Немања Миленковић, председник Организационог одбора Нови Сад 2021

 

,,Нови Сад карактерише импозантно културно-архитектонско наслеђе, у њему су смештене неке од најстаријих и најзнаменитијих установа које су утемељиле развој културе у нашим крајевима генерално, али је то и град који негује савремено културно стваралаштво. Приликом рада на Апликацији увели смо суштинске позитивне промене у култури нашег града. Ту пре свега мислим на усвајање Стратегије развоја културе у Новом Саду, на покретање дијалога са независном културном сценом, али и другим посленицима у културном животу града и уопште створили смо амбијент да култура добије централно место у друштвено-политичком животу”, објаснио је Далибор Рожић.

Нови Сад је ушао у само финале такмичења за Европску престоницу културе 2021. године, док ће се исход знати 13. октобра, када ће коначна одлука о победнику бити донета у Бриселу. Уколико Нови Сад понесе титулу, биће то први пут да град из земље која није чланица ЕУ буде проглашен Европском престоницом културе.

Један од основних циљева пројекта Нови Сад 2021 је реинтеграција Србије у европски културни простор и јачање културних веза са европским уметницима, организацијама и културним менаџерима.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. Више на https://novisad2021.rs/.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.