Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/10/2022
Концерт CéU, бразилске добитнице Латино Гремија, у Европској престоници културе
31/10/2022

Концерт вишенаграђиване и светски признате бразилске певачице CéU биће одржан 20. новембра у Градској концертној дворани са почетком у 20 часова, у оквиру програмског лука Друга? Европа Европске престонице културе.

Улазнице за концерт су доступне у целокупној Gigs Tix продајној мрежи, као и на њиховом сајту. Цена карте износи 500 динара.

Бразилска певачица CéU наступиће у Новом Саду у оквиру програма посвећених пиониру електронске музике на нашим просторима и у Бразилу – Митру Суботићу Суби. Управо је његов рад утицао на CéU која долази из Сао Паола, града у ком је Суба живео и стварао музику, и у којем се снажно чува сећање на његово животно дело.

Албум под називом CéU певачица је објавила 2007. године и била је номинована за Греми у категорији светске музике. Са пет издатих албума, CéU је била номинована осам пута и освојила је три Латино Гремија за албуме Tropik (2017) и Аpka! (2020). Њена музика је постала популарна широм света, а наступала је и на најпрестижнијим фестивалима као што су Montreal Jazz Festival (Канада), North Sea Jazz (Холандија), Coachella (САД), Roskilde (Данска), Rock in Rio (Бразил) и Lollapalooza (Бразил). Њени албуми и емисије редовно се налазе на World Music листи часописа и новина широм света, као што су The New York Times, The Guardian, Q Magazine, Mojo Magazine, Sunday Times, O Globo, Folha de S. Paulo.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе које од 7. октобра до 27. новембра покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Divulgacao, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.