Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/10/2016
Конференција за новинаре поводом проглашења Новог Сада Европском престоницом културе: ,,Новосађани, ова победа припада вама!”
15/10/2016

Данас у Свечаним салонима на Петроварадинској тврђави у Новом Саду јавности су се обратили Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић и председник организационог одбора Нови Сад 2021 Немања Миленковић, уз присуство чланова тима пројекта Нови Сад 2021, након повратка победничке делегације из Брисела. После обраћања говорника, приређен је коктел и победничка торта за све присутне медије, чланове тима и заинтересоване грађане.

epk-press2

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић захвалио се људима из пројектног тима, установама културе, високим званичницима, градовима побратимима и градовима носиоцима титуле ЕПК, који су подржали кампању, истичући: ,,Ово је процес који неће бити окончан 2021, године, то је процес који ће трајати и ићи у неколико праваца, али који ће чинити јединствену причу о Новом Саду као Европској престоници културе”. Он је даље истакао која су економска очекивања од ове титуле: ,,Очекујемо веће инвестиције, снажан пораст и развијање туризма Новог Сада”.

svecani-prijem-kolaz

Председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић напоменуо је да је важно разумети на који начин ће ова титула трансформисати Нови Сад: ,,Вест о проглашењу Новог Сада за Европску престоницу културе стигла је до свих меридијана. Ако имате 105.000 градова, колико по неком прорачуну има Европска унија, док ми излазимо чак и из тих оквира, а припадате породици од 60 градова који су понели ову ласкаву титулу, ви нисте више обичан грађанин Европе.” Он се даље захвалио целокупном тиму, ЕXИТ фондацији и ЕXИТ фестивалу, Програмском и Уметничком савету пројекта уз речи: ,,Хвала вам Новосађани, ова победа припада само вама!”

epk-press13

Чланови тима су даље истакли да је апликациони формулар доступан јавности путем сајта новисад2021.рс и позвали грађане да учествују у даљем развоју овог пројекта.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.