Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

20/07/2021
Одабрано 30 пројеката локалних уметника на конкурсу за овогодишњи Калеидоскоп културе
20/07/2021

На конкурсу, који је био намењен новосадским уметницима за учешће на овогодишњем Калеидоскопу културе, одабрано је 30 пројеката.

Како Калеидоскоп културе представља културу заједништва кроз пет недеља и пет врста уметности (извођачку, визуелну, примењену, књижевност и архитектуру), пројекти који су одабрани обухватају сценску, извођачку и ликовну уметност, аудио-визуелно и дигитално стваралаштво, мултимедије, мјузикл, циркус, уличну уметност и слично.

Листa одобрених пројеката на Јавном конкурсу за подршку локалним уметницима у 2021. години

 

Редни број Компонента конкурса Подносилац пријаве Назив пројекта
1. Компонента 1 Драгана Кузмановић Новосадски танго квинтет –  омаж Астору Пјацоли
2. Компонента 1 Војана Обрадовић Приче из душе III
3. Компонента 2 Сара Масникоса Outside, such a lonely place
4. Компонента 1 Љубица Денковић Night Motions
5. Компонента 1 Драгана Којичић Станица од / до земље
6. Компонента 1 Витомирка Требовац Дани пуног месеца
7. Компонента 1 Марина Милановић Радна свеска
8. Компонента 1 Александра Чавић Нови Сад кроз плес
9. Компонента 1 Димитрије Бељански Имерзивна представа Alice in Wonderland
10. Компонента 1 Ана Јаворан stasis: to visit
11. Компонента 1 Милица Секулић Савремени изазови и традиционална знања конзервације и рестаурације
12. Компонента 1 Неда Носовић Живот Маргите Стефановић
13. Компонента 1 Гојко Дутина Пустињско поларни воз
14. Компонента 1 Жељко Груловић Музеј будућности
15. Компонента 2 Јелена Гајиновић Lost landscape
16. Компонента 1 Дарија Драгојловић Хомогено у нехомогеном
17. Компонента 1 Арпад Фешиш Новосадски улични свирачи
18. Компонента 1 Милан Трипковић Урбани симболи и сигнали: паралелни светови Новог Сада
19. Компонента 1 Алекса Вујовић Галерија Мимова
20. Компонента 1 Милан Стојановић Музичко путовање кроз стилске епохе
21. Компонента 1 Атила Капитањ Ударна вест – представа
22. Компонента 1 Горан Ерић Клатно
23. Компонента 1 Хелена Мак Размена књига под ведрим небом
24. Компонента 1 Филип Марковиновић Прашина
25. Компонента 1 Мирјана Раић Тепић Rawђенице
26. Компонента 1 Марко Чурчић Концерт групе Дабишка
27. Компонента 1 Марко Каћански Премијера филма насталог у оквиру пројекта Кизуна и мултимедијални концерт бенда Бруке
28. Компонента 1 Жарко Себић Интерактивне музичке радионице за децу
29. Компонента 1 Јован Адамов Дигитални дечји музички свет
30. Компонента 1 Милош Зубац Јучерашњи свет – концертно представљање песничке-музичке едиције

Конкурс, који је трајао од 7. јуна до 5. јула, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ покренула је у духу активирања свих релевантних актера на културној сцени, те култних градских простора, културних станица и нових места, стављајући их у службу културе и уметности у оквиру четвртог Калеидоскопа културе планираног од 2. септембра до 8. октобра.

За јавне позиве и конкурсе покренуте у склопу предстојећег Калеидоскопа културе опредељено је 12,5 милиона динара, а они се реализују у сарадњи са реномираним партнерима, као што су престижна светска институција за развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија Арс Електроника, потом уметничка галерија у аустријском Ст. Полтену (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Друштво архитеката Новог Сада, а уз подршку Аустријског културног форума и Центра за промоцију науке.

Стога је посебан сегмент овог конкурса била и пријава уметника за учешће на изложби коју ће Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ реализовати у поменутој уметничкој галерији у аустријском Ст. Полтену у сарадњи са Покрајинском владом Доње Аустрије. За то су одабрани пројекти две новосадске уметнице Саре МасникосеOutside, such a lonely placе и Јелене ГајиновићLost landscape. Паралелно са тим, као производ те сарадње, аустријски уметници излагаће у Новом Саду у оквиру Калеидоскопа културе. Подсећамо, на конкурсу реализованом са Арс Електроником победник је новосадска Академија уметности, док је продужен рок за пријаву на конкурс „Нова места“, који Фондација спроводи заједно са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције, па ће он бити отворен до 24. августа 2021. године. Више о томе пронађите на нашем сајту у делу Јавни позиви.

Одлука о расподели средстава по Јавном конкурсу за подршку локалним уметницима у 2021. години (Калеидоскоп културе)

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.