Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Objavljeno:

20/07/2021
Odabrano 30 projekata lokalnih umetnika na konkursu za ovogodišnji Kaleidoskop kulture
20/07/2021

Na konkursu, koji je bio namenjen novosadskim umetnicima za učešće na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture, odabrano je 30 projekata.

Kako Kaleidoskop kulture predstavlja kulturu zajedništva kroz pet nedelja i pet vrsta umetnosti (izvođačku, vizuelnu, primenjenu, književnost i arhitekturu), projekti koji su odabrani obuhvataju scensku, izvođačku i likovnu umetnost, audio-vizuelno i digitalno stvaralaštvo, multimedije, mjuzikl, cirkus, uličnu umetnost i slično.

Lista odobrenih projekata na Javnom konkursu za podršku lokalnim umetnicima u 2021. godini

 

Redni broj Komponenta konkursa Podnosilac prijave Naziv projekta
1. Komponenta 1 Dragana Kuzmanović Novosadski tango kvintet – omaž Astoru Pjacoli
2. Komponenta 1 Vojana Obradović Priče iz duše III
3. Komponenta 2 Sara Masnikosa Outside, such a lonely place
4. Komponenta 1 Ljubica Denković Night Motions
5. Komponenta 1 Dragana Kojičić Stanica od / do zemlje
6. Komponenta 1 Vitomirka Trebovac Dani punog meseca
7. Komponenta 1 Marina Milanović Radna sveska
8. Komponenta 1 Aleksandra Čavić Novi Sad kroz ples
9. Komponenta 1 Dimitrije Beljanski Imerzivna predstava Alice in Wonderland
10. Komponenta 1 Ana Javoran stasis: to visit
11. Komponenta 1 Milica Sekulić Savremeni izazovi i tradicionalna znanja konzervacije i restauracije
12. Komponenta 1 Neda Nosović Život Margite Stefanović
13. Komponenta 1 Gojko Dutina Pustinjsko polarni voz
14. Komponenta 1 Željko Grulović Muzej budućnosti
15. Komponenta 2 Jelena Gajinović Lost landscape
16. Komponenta 1 Darija Dragojlović Homogeno u nehomogenom
17. Komponenta 1 Arpad Fešiš Novosadski ulični svirači
18. Komponenta 1 Milan Tripković Urbani simboli i signali: paralelni svetovi Novog Sada
19. Komponenta 1 Aleksa Vujović Galerija Mimova
20. Komponenta 1 Milan Stojanović Muzičko putovanje kroz stilske epohe
21. Komponenta 1 Atila Kapitanj Udarna vest – predstava
22. Komponenta 1 Goran Erić Klatno
23. Komponenta 1 Helena Mak Razmena knjiga pod vedrim nebom
24. Komponenta 1 Filip Markovinović Prašina
25. Komponenta 1 Mirjana Raić Tepić Rawđenice
26. Komponenta 1 Marko Čurčić Koncert grupe Dabiška
27. Komponenta 1 Marko Kaćanski Premijera filma nastalog u okviru projekta Kizuna i multimedijalni koncert benda Bruke
28. Komponenta 1 Žarko Sebić Interaktivne muzičke radionice za decu
29. Komponenta 1 Jovan Adamov Digitalni dečji muzički svet
30. Komponenta 1 Miloš Zubac Jučerašnji svet – koncertno predstavljanje pesničke-muzičke edicije

Konkurs, koji je trajao od 7. juna do 5. jula, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ pokrenula je u duhu aktiviranja svih relevantnih aktera na kulturnoj sceni, te kultnih gradskih prostora, kulturnih stanica i novih mesta, stavljajući ih u službu kulture i umetnosti u okviru četvrtog Kaleidoskopa kulture planiranog od 2. septembra do 8. oktobra.

Za javne pozive i konkurse pokrenute u sklopu predstojećeg Kaleidoskopa kulture opredeljeno je 12,5 miliona dinara, a oni se realizuju u saradnji sa renomiranim partnerima, kao što su prestižna svetska institucija za razvoj i eksperiment na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija Ars Elektronika, potom umetnička galerija u austrijskom St. Poltenu (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Društvo arhitekata Novog Sada, a uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i Centra za promociju nauke.

Stoga je poseban segment ovog konkursa bila i prijava umetnika za učešće na izložbi koju će Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ realizovati u pomenutoj umetničkoj galeriji u austrijskom St. Poltenu u saradnji sa Pokrajinskom vladom Donje Austrije. Za to su odabrani projekti dve novosadske umetnice Sare Masnikose – Outside, such a lonely place i Jelene Gajinović – Lost landscape. Paralelno sa tim, kao proizvod te saradnje, austrijski umetnici izlagaće u Novom Sadu u okviru Kaleidoskopa kulture. Podsećamo, na konkursu realizovanom sa Ars Elektronikom pobednik je novosadska Akademija umetnosti, dok je produžen rok za prijavu na konkurs „Nova mesta“, koji Fondacija sprovodi zajedno sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, pa će on biti otvoren do 24. avgusta 2021. godine. Više o tome pronađite na našem sajtu u delu Javni pozivi.

Odluka o raspodeli sredstava po Javnom konkursu za podršku lokalnim umetnicima u 2021. (Kaleidoskop kulture)

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.