Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Objavljeno:

22/07/2021
Kultura zajedništva u pet nedelja i pet vrsta umetnosti – septembar u znaku Kaleidoskopa kulture
22/07/2021

Četvrti Kaleidoskop kulture i ove godine obeležiće septembar i kraj leta. Četiri dana svečanog otvaranja u Kreativnom distriktu, na prostoru Velikog Limana, predstavljaće uvertiru u pet nedelja, tokom kojih će se, kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi predstavljati širom Novog Sada, pružajući posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture.

Kaleidoskop kulture, koji će trajati od 2. septembra do 8. oktobra, celogodišnji je projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Početak Kaleidoskopa kulture obeležiće ceremonija svečanog otvaranja 2. septembra, koju će, kao i svake godine, pratiti multimedijalni umetnički performans. Tokom četiri dana otvaranja novosadskoj publici predstaviće se nacionalni paviljon jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektronike iz Linca, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umetnosti. Iz Austrije dolaze i predstavnici galerije iz St. Poltena, dok će publika imati prilike da uživa i u izložbi o nasleđu Velikog Limana, Filmskom festivalu „Obnova”, predstavama u okviru „INFANT”-a i brojnim drugim sadržajima, koji će biti najavljeni u narednim nedeljama.

Svečano otvaranje trajaće do 5. septembra, a nakon toga, Kaleidoskop kulture počeće nedeljom arhitekture koja će trajati od 6. do 10. septembra. U duhu postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice, a u sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, raspisan je novi urbanističko-arhitektonski konkurs za idejna rešenja povodom uređenja malih javnih prostora pod nazivom „Nova mesta”, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” već četiri godine unazad stvara nove prostore namenjene sugrađanima, sa ciljem da se tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada. Četiri nova i prethodno uređenih 36 komšijskih mesta, postaće novi prostori za susrete građana i organizovanje kulturnih sadržaja, kako za predstojeći Kaleidoskop kulture, tako i za mnoge druge događaje.

U subotu, 11. septembra, počeće nedelja izvođačke umetnosti koju će obeležiti brojni događaji, među kojima se ističe Korzo, jedinstveni koncept koji će i ove godine oživeti jednu od kultnih gradskih ulica. Nakon toga nastupa nedelja književnosti, koja će biti održana od 18. do 23. septembra, sa brojnim mladim i etabliranim piscima i predstavnicima domaće, regionalne i svetske književne scene.

U nedelji vizuelne umetnosti, publika će uživati na Trgu galerija od 24. do 30. septembra, dok će poslednja nedelja, nedelja primenjene umetnosti, tradicionalno biti posvećena Dizajn paviljonu i trajaće do 8. oktobra, kada se i zatvara Kaleidoskop kulture.

Kaleidoskop kulture traje 365 dana u godini i prolazi kroz četiri faze, da bi u jednoj od njih bio predstavljen publici.

Prva faza podrazumeva da građani imaju direktno učešće u kreiranju kulturne scene. Pravi primer za to je projekat „Nova mesta” u kome građani od ideje do realizacije, zajedno sa arhitektama, sređuju male urbane celine po gradu, da bi u toku Kaleidoskopa kulture upravo ta mesta postala svojevrsne pozornice gde se održavaju programi.

Naredna faza jeste projekat „Umetnik u gostima”, koja podrazumeva dolazak inostranih umetnika i njihovu saradnju sa lokalnom scenom. Na taj način, internacionalizacijom, jača novosadska kulturna i umetnička scena. I na kraju, dolazi do evaluacije, koja je značajan korak u ovom celogodišnjem procesu jer osluškuje publiku i pruža osnovu za buduće kreiranje programa.

Kao deo strategije razvoja kulture Novog Sada do 2026, ali i kao deo postavljenih ciljeva za pripremu godine titule, programski luk Kaleidoskop kulture jača ljude i procese, koji stvaraju prostore i programe, odnosno trajne legate projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.