Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Objavljeno:

23/07/2021
Kaleidoskop kulture: Pet kultnih novosadskih mesta u septembru postaju prostori za kulturu
23/07/2021

Kaleidoskop kulture svakog septembra pretvara Novi Sad u pozornicu. Kroz pet nedelja umetnosti, koje su posvećene arhitekturi, književnosti, izvođačkoj, vizuelnoj i primenjenoj umetnosti, programi Kaleidoskopa kulture otvaraju nove prostore za kulturu, neguju kulturu zajedništva i omogućavaju publici da kreira sopstveni kaleidoskop kulture sačinjen od svakodnevnih raznovrsnih događaja.

Ove godine će Kaleidoskop kulture, kroz pet nedelja umetnosti i pet hajlajt programa koji su njihov deo, predstaviti i pet kultnih mesta za kulturu. To su Kreativni distrikt na Velikom Limanu, gde će biti održani svečano otvaranje i nedelja arhitekture, Bulevar Mihajla Pupina koji će biti centar ovogodišnjeg Korza, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, ove godine u znaku književnosti, Trg galerija, kao jedinstvena lokacija za nove medije i tehnologije u vizuelnoj umetnosti i SPENS – centar primenjene umetnosti, koji će okupiti značajna lokalna, evropska i svetska imena iz ove oblasti.

Kreativni distrikt na Velikom Limanu je prostor koji se trenutno, u okviru priprema za titulu Evropske prestonice kulture, transformiše iz zapuštenog industrijskog kompleksa u centar novosadske umetničke produkcije i savremenog stvaralaštva. Zahvaljujući ovakvoj obnovi, Novosađani ponovo otkrivaju Veliki Liman, spajanjem umetnosti i kulture sa industrijskim nasleđem, te se upoznaju sa burnom istorijom ovog dela grada koji je u znatnoj meri uticao na urbani identitet Novog Sada.

Tradicionalni Korzo jedan je od centralnih događaja Kaleidoskopa kulture, koji svake godine Bulevar Mihajla Pupina pretvara u spektakularnu scenu za koncert na otvorenom. Na starom novosadskom šetalištu, Novosađanima se muzikom obraćaju vrhunski umetnici sa savremene bine, pa će tako biti i u nedelji izvođačke umetnosti ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture. Po ugledu na Pariz, Beč, London, Berlin i druge metropole, Novi Sad oživljava jednu od svojih kultnih ulica i zaustavlja centralnu gradsku saobraćajnicu kako bi pokazao da je kultura zaista dostupna svuda i svima.

U jeku obnove Podgrađa, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture, programom nedelje književnosti skreće se pažnja na baštinu ovog mesta i podiže se svest o njegovom očuvanju. Ulice ispod Petrovaradinske tvrđave će vrveti od programa posvećenih knjizi i umetnosti reči, a publika će uživati u interakciji sa omiljenim autorima u izvanrednoj atmosferi baroknog dragulja, kakvo je ovo kultno novosadsko mesto.

Trg galerija je jedinstveno mesto na kojem se spajaju tri značajne ustanove kulture koje neguju vizuelnu umetnost: Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon-zbirka Rajka Mamuzića. I ove godine, Trg galerija postaće epicentar vizuelne umetnosti, a kroz konkurs za „Nova mesta”, Evropska prestonica kulture u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada i Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, daće mu potpuno nove obrise.

Nekada domaćin Svetskog prvenstva u stonom tenisu, SPENS je u okviru Kaleidoskopa kulture postao mesto prepoznatljivo po primenjenoj umetnosti. Na jednoj od najpoznatijih novosadskih lokacija biće održano treće izdanje Dizajn paviljona, čime se gradi nova tradicija na kultnom mestu našeg grada, kao epicentra primenjene umetnosti. Evropske institucije kulture, organizacije civilnog društva, strani i domaći umetnici upravo ovde će predstaviti dizajn kao alat za novo pozicioniranje kulture u društvu.

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.