Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

23/07/2021
Калеидоскоп културе: Пет култних новосадских места у септембру постају простори за културу
23/07/2021

Калеидоскоп културе сваког септембра претвара Нови Сад у позорницу. Кроз пет недеља уметности, које су посвећене архитектури, књижевности, извођачкој, визуелној и примењеној уметности, програми Калеидоскопа културе отварају нове просторе за културу, негују културу заједништва и омогућавају публици да креира сопствени калеидоскоп културе сачињен од свакодневних разноврсних догађаја.

Ове године ће Калеидоскоп културе, кроз пет недеља уметности и пет хајлајт програма који су њихов део, представити и пет култних места за културу. То су Креативни дистрикт на Великом Лиману, где ће бити одржани свечано отварање и недеља архитектуре, Булевар Михајла Пупина који ће бити центар овогодишњег Корза, Подграђе Петроварадинске тврђаве, ове године у знаку књижевности, Трг галерија, као јединствена локација за нове медије и технологије у визуелној уметности и СПЕНС – центар примењене уметности, који ће окупити значајна локална, европска и светска имена из ове области.

Креативни дистрикт на Великом Лиману је простор који се тренутно, у оквиру припрема за титулу Европске престонице културе, трансформише из запуштеног индустријског комплекса у центар новосадске уметничке продукције и савременог стваралаштва. Захваљујући оваквој обнови, Новосађани поново откривају Велики Лиман, спајањем уметности и културе са индустријским наслеђем, те се упознају са бурном историјом овог дела града који је у знатној мери утицао на урбани идентитет Новог Сада.

Традиционални Корзо један је од централних догађаја Калеидоскопа културе, који сваке године Булевар Михајла Пупина претвара у спектакуларну сцену за концерт на отвореном. На старом новосадском шеталишту, Новосађанима се музиком обраћају врхунски уметници са савремене бине, па ће тако бити и у недељи извођачке уметности овогодишњег Калеидоскопа културе. По угледу на Париз, Беч, Лондон, Берлин и друге метрополе, Нови Сад оживљава једну од својих култних улица и зауставља централну градску саобраћајницу како би показао да је култура заиста доступна свуда и свима.

У јеку обнове Подграђа, једног од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у припреми Новог Сада за титулу Европске престонице културе, програмом недеље књижевности скреће се пажња на баштину овог места и подиже се свест о његовом очувању. Улице испод Петроварадинске тврђаве ће врвети од програма посвећених књизи и уметности речи, а публика ће уживати у интеракцији са омиљеним ауторима у изванредној атмосфери барокног драгуља, какво је ово култно новосадско место.

Трг галерија је јединствено место на којем се спајају три значајне установе културе које негују визуелну уметност: Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Поклон-збирка Рајка Мамузића. И ове године, Трг галерија постаће епицентар визуелне уметности, а кроз конкурс за „Нова места”, Европска престоница културе у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције, даће му потпуно нове обрисе.

Некада домаћин Светског првенства у стоном тенису, СПЕНС је у оквиру Калеидоскопа културе постао место препознатљиво по примењеној уметности. На једној од најпознатијих новосадских локација биће одржано треће издање Дизајн павиљона, чиме се гради нова традиција на култном месту нашег града, као епицентра примењене уметности. Европске институције културе, организације цивилног друштва, страни и домаћи уметници управо овде ће представити дизајн као алат за ново позиционирање културе у друштву.

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.