Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
недеља књижевности

Објављено:

15/09/2021
Нови Сад центар писане речи: Почиње недеља књижевности на Калеидоскопу културе
15/09/2021

Трећа недеља Калеидоскопа културе претвара Подграђе Петроварадинске тврђаве у центар писане речи, где ће се сусрести бројни домаћи и европски аутори из чак осам земаља, након чега ће догађаји поново бити широм града у оквиру недеље књижевности од 18. до 23. септембра.

Рамбо Амадеус, Светислав Басара, Краљ Чачка, Марта Ђидо, Маша Дабић, Филип Грујић само су нека од имена која ће обележити предстојећи мини књижевни фестивал Podgrađe Booktown 18. и 19. септембра.

Двоструки добитник НИН-ове награде и писац превођен на бројне светске језике, Светислав Басара, представиће се Новом Саду у оквиру програма „Круг лауреата“ већ прве вечери, у Београдској улици, где ће такође наступити, како га зову „српски Том Вејтс“, кантаутор Краљ Чачка.

Прве вечери мини књижевног фестивала на различитим локацијама у Подграђу биће реализована и „Ноћ књижевности“, која је у оквиру прошлог Калеидоскопа културе први пут организована у Србији, као манифестација која се годинама приређује у великим европским градовима под покровитељством EUNIC-a. (кластера културних центара земаља Европске уније).

Један од најоригиналнијих музичара ових простора, Антоније Пушић, познатији као Рамбо Амадеус, на мини књижевни фестивал у Подграђу, доноси своје „Вечери гломазне поезије“, још један од његових бројних несвакидашњих пројеката, 19. септембра у Београдској улици, када простор добијају и млади аутори, попут добитника Стеријине и Михизове награде, Филипа Грујића, у оквиру програма „Нови гласови“, у „Простору“. Podgrađe Booktown биће затворен представом „Ударна вест”, ауторским пројектом Миње Богавац и Марка Грубића, такође у Београдској улици, која се бави феноменологијом медија масовних комуникација у савременом друштву.

Оба дана мини књижевни фестивал отвориће у 17 часова Новосадска размена књига, сада већ традиционални догађај, који ће први пут бити измештен ван Културне станице Еђшег, на отвореном, на паркинг код Војне болнице, где ће бити реализован и програм „Филмоване књиге“: „Џулијет“ по роману Ника Хорнбија и „Где си нестала, Бернадета?“  по роману Марије Семпл. Програм отварања недеље књижевности у Подграђу обележиће и промоција књиге „Причкице“ ауторки Јоване Ребе и Јефимије Медић, у кафеу Bukowski и прва од три панел дискусије новосадских аутора „Фабулозе“ коју ће водити Никола Шкорић у улози Бориса Фабуле у „Простору“.

Три културне станице и Ново место у служби недеље књижевности

Од понедељка, 20. септембра, у оквиру недеље књижевности програми ће бити реализовани у три културне станице, на Новом месту на Детелинари и у књижари Булевар Букс. У Културној станици Млин, 23. септембра, биће изведена интерактивна представа „Живот Маргите Стефановић”, ауторки Неде Носовић и Иване Антић, која приказује различите сегменте некадашње чланице састава Екатарина Велика и једне од највећих уметница ових простора, док ће имерзивна представа „Аlice in Wonderland“, аутора Димитрија Бељанског, бити реализована 21. септембра у Културној станици Еђшег. У Културној станици Буковац биће одржана нова панел дискусија „Фабулозе“, 20. септембра, док је трећа дискусија планирана за 21. септембар у књижари Булевар Букс.

Пројекат Милана Трипковића „Урбани симболи и сигнали: паралелни светови Новог Сада”, један од 30 одабраних пројеката локалне сцене на конкурсу за Калеидоскоп културе, биће реализован 22. септембра на Новом месту на Детелинари (Руменачка улица). Ново место на Детелинари једно је од укупно 36 нових места у Новом Саду, односно малих јавних површина уређених у оквиру пројекта „Нова места“ који Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ реализује у сарадњи са локалним заједницама и Друштвом архитеката Новог Сада, са циљем да се баш током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града.

Детаљне информације о програмима и сатницама можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

Привремена измена режима саобраћаја у Подграђу Петроварадинске тврђаве

Због одржавања мини књижевног фестивала Podgrađe Booktown доћи ће до привремене измене режима саобраћаја у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Од суботе, 18. септембра у 6х, до понедељка, 20. септембра у 5х, саобраћај ће бити обустављен у улицама Београдска (од моста Дуга до Београдске капије), Штросмајерова, Проте Михалџића, Лисинског и Владимира Назора.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.