Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
уметници из каунаса

Објављено:

01/10/2021
Уметници из Каунаса на Калеидоскопу културе: Нови Сад је напорно радио како би добио титулу ЕПК
01/10/2021

У оквиру недеље примењене уметности, последње недеље Калеидоскопа културе, Новосађани ће бити у прилици да погледају инсталације двојице младих уметника из Каунаса који су у Нови Сад стигли у оквиру програма размене Уметник у гостима, пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Антон Карјук и Витаутас Стакутис вредно су радили у Новом Саду у недељи визуелне уметности, а њихове радове, публика ће имати прилику да погледа у недељи примењене уметности, у недељу, 3. октобра од 18 сати, у Културном центру „ЛАБ“. Њих двојица, инспирацију су проналазили у богатој архитектури из различитих периода у историји Новог Сада и Каунаса.

Према речима Антона Карјука, уметника који се бави инсталацијама, видео-уметношћу и перформативном уметношћу, њихова изложба „Једноставне ствари од/за људска бића” састојаће се из предмета који су корисни и пријају људском оку, предмета који су прилагођени људском оку, јер је једна од функција модернизма, проналажење нових начина на које доживљавамо и рефлектујемо стварност.

„Приказаћу видео који сам направио током боравка у Србији и неколико предмета, као што су провидно поштанско сандуче и провидне разгледнице са српским поштанским маркицама. Посетиоци ће моћи да их испишу и пошаљу својим вољенима. Идеја са провидним поштанским сандучетом за мене има друштвену конотацију. Чини се као да сви имају приступ неком предмету у физичком смислу, али заправо, само власник има права да прочита преписку, писма и разгледнице које добије”, рекао је Карјук.

Додао је и да је разлог због ког се одлучио за провидне материјале јесте тај што они не нарушавају фасаде историјских грађевина што није случај када су у питању рекламе на отвореном, знакови на радњама и додатне структуре на грађевинама које кваре естетику саме архитектуре.

„Својим радом, такође, одражавам безбедност и поверљивост личних података, који су у данашње време константно угрожени“, истакао је он.

Када упоређује Нови Сад и Каунас, каже да су веома слични. Истиче да му се Нови Сад допада јер има доста зеленила, занимљиву подземну сцену и многа скривена места, те да изузетно ужива у српској Атини. Такође, каже да му је изузетно значајна оваква врста размене.

„Уметници стварају нова значења, поглед на будућност, или пак обраћају пажњу на нешто што се можда чини свакидашње и неприметно. Такво посматрање са стране је веома битно за било које место, док је за уметника ово једна културна размена, која шири видике и надахњује”, истиче овај уметник.

На питање како види Нови Сад и Каунас као Европске престонице културе 2022, он одговара:

„Веома је значајно што ће ову титулу добити баш градови попут Каунаса и Новог Сада, који нису толико познати на континенту, а опет су занимљиви и динамични. Чини се као да је град заиста напорно радио како би добио ову титулу. То је попут неке награде за све што сте урадили и сада ће и други више обраћати пажњу и уживати у томе“.

Уметници Антон Карјук и Витаутас Стакутис у Нови Сад стигли су у склопу реципрочног резиденцијалног програма ДеМо (скраћено од Decoding Modernity – Дешифровање Модернизма, који спроводе Kaunas Artists’ House (КАХ, Литванија) и Културни центар ЛАБ (Нови Сад, Србија), у оквиру платформе „Уметник у гостима“ пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Партнери на пројекту ДеМо су Kaunas Artists’ House, Каунас 2022: Модернизам за будућност, Културни Центар ЛАБ и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

У оквиру недеље примењене уметности Калеидоскопа културе која ће трајати до 8. октобра, публика ће имати прилику да ужива у трећем Дизајн павиљону, на коме ће се представити најбоље европске, регионалне и домаће дизајн праксе у сектору културе. Дизајн павиљон доноси нам и изложбу Design for Culture  на којој ће бити изложено више од 200 експоната које чине постери, публикације и други графички материјали произведени за регионалне и европске институције културе, организације независне сцене, фестивале, уметнике и релевантне пројекте у култури.

У оквиру Дизајн павиљона, биће одржана и ПДП конференција, једна од кључних платформи која више од 10 година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце у циљу едукације, а која ће реализовати стручна предавања отворена за све заинтересоване из области графичког дизајна, архитектуре, интерактивног дизајна и сличних тема.

Детаљне информације о програму недеље примењене уметности можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.