Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
калеидоскоп културе

Објављено:

29/09/2021
Павиљон светских, европских и домаћих дизајнера затвара Калеидоскоп културе у Новом Саду
29/09/2021

Четврти Калеидоскоп културе, који је почео 2. септембра и још увек је у току, поново је померио границе културе заједништва на којој се темељи, а биће завршен трећим Дизајн павиљоном који ће бити отворен 1. октобра у 20.22 часа. Дизајн павиљон се реализује у оквиру последње недеље Калеидоскопа културе, посвећене примењеној уметности, која траје до 8. октобра.

На једној од култних локација у Новом Саду, СПЕНС-у, симболу модернистичке архитектуре града, представиће се најбоље европске, регионалне и домаће дизајн праксе у сектору културе. У оквиру изложбе Design for Culture, реализоване у сарадњи са европским пројектом ReCulture и PDP конференцијом, коју ће публика моћи да види на улазу број 8, биће изложено више од 200 експоната које чине постери, публикације и други графички материјали произведени за регионалне и европске институције културе, организације независне сцене, фестивале, уметнике и релевантне пројекте у култури.

Изложба обухвата радове неких од најзначајнијих представника регионалне, европске и светске дизајн сцене међу којима су највећи независни дизајн студио на свету Pentagram, немачки студио за графички дизајн Bureau Mirko Borsche, француски Graphéine,, португалски And Atelier, британски Cartidge Levene, шпански Todojunto, аустријски Studio ES, као и представници домаће дизајн сцене као што су Славимир Стојановић Футро, Марина Милановић, Драгана Кртинић, дизајн студији Метаклиника и Petergregson и други.

Публика ће имати прилику да се упозна и са пројектима који су реализовани за француско Министарство културе, британски Tate Modern, Баварску народну оперу, лондонски Музеј дизајна, британски Институт за савремену уметност, Vienna Design Week, Музеј савремене умјетности Републике Српске, Историјски музеј у Сарајеву, Југословенско драмско позориште, Народни музеј Црне Горе и многе друге организације које делују у сектору културе.

Улаз на изложбу је слободан.

Стручна предавања за дизајнере у оквиру PDP конференције

У оквиру Дизајн павиљона, од 1. до 3. октобра, биће одржана и PDP конференција, једна од кључних платформи која више од 10 година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце у циљу едукације, а која ће реализовати стручна предавања отворена за све заинтересоване из области графичког дизајна, архитектуре, интерактивног дизајна и сличних тема у амфитеатру СПЕНС-а.

На PDP конференцији учествоваће аустријски графички дизајнер и оснивач студија за визуелне комуникације Studio Elastik, Constantin Demner, аустријски архитекта и сценограф Wolfgang Fiel, београдски визуелни уметник Урош Крчединац, београдски архитекта и продуцент Андрија Динуловић, суоснивач продукцијског студија Турбина, београдски дизајнер Славимир Стојановић Футро и представници марсејског музеја MUCEM. PDP конференција обухватиће и две изложбе од 1. до 3. октобра у галерији МацутRaw Perspectives коју је приредио фотографски колектив Belgrade Raw, чији су аутори Јелена Николић, Предраг Ђулинац и Стефан Јовановић, као и SHIFT, изложбу коју чини 30 ризо-графика одабраних на конкурсу PDP конференције, визуелних уметника из Србије, Црне Горе, Словеније, Бугарске, Албаније, Мађарске, Шведске, Украјине и Аустралије.

Овогодишњи Дизајн павиљон плод је сарадње Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, PDP конференције креативних медија и пројекта ReCulture.

Уметници из Каунаса стварају у оквиру Калеидоскопа културе

Двојица младих уметника из Каунаса стигли су у Нови Сад у оквиру програма размене уметника Уметник у гостима, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и током недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе радили су на својеврсним инсталацијама, које ће публика имати прилике да види у оквиру недеље примењене уметности.

Антон Кариук, који се бави инсталацијама, видео-уметношћу и перформативном уметношћу и Витаутас Стакутис, у чијим је радовима фокус на урбаној уметности, представиће 3. октобра у Културном центру „ЛАБ” своје инсталације за које су инспирацију проналазили у богатој архитектури из различитих периода у историји Новог Сада и Каунаса.

Детаљне информације о програму недеље примењене уметности можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

 

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.